Villa 'Rooie Ron' verbeurd verklaard

De rechtbank in Amsterdam heeft op 2 juni ‘Rooie Ron’ de J. veroordeeld wegens witwassen en zijn villa in Vinkeveen verbeurd verklaard. De rechtbank veroordeelde de man tot negen maanden cel waarvan drie maanden voorwaardelijk. Met de verbeurdverklaring van de villa is feitelijk het vermogen uit drugshandel in het begin van de jaren ’90 aan de verdachte ontnomen. Het OM is dan ook tevreden met het vonnis.

‘Rooie Ron’ kocht in 1995 van de opbrengst uit grootschalige handel in softdrugs een kapitale villa aan de Vinkeveense Plassen. Hij verwierf het onroerend goed door de aankoop van toonderaandelen van een Zwitserse vennootschap.

In 2007 werd door het OM beslag gelegd op de villa, nadat de man de Belastingdienst had laten weten gebruik te willen maken van de ‘inkeerregeling’. Dat houdt in dat iemand alsnog belasting wil betalen over vroegere verdiensten. Tot die betaling van belasting is het nadien niet gekomen. Hij werd vervolgd wegens opzettelijk witwassen van de aandelen van de Zwitserse vennootschap en van het onroerend goed in Vinkeveen.

Na een jarenlang durend strafproces heeft de rechtbank vandaag de verweren van de verdediging over verjaring, een vermeende toezegging van niet-vervolging, de (on)mogelijkheid van vervolging na fiscale inkeer, het bewijs, de strafbaarheid van het ten laste gelegde en van de verdachte zelf, verworpen.

Bron: OM

 

Print Friendly and PDF ^