Vijftien maanden gevangenisstraf geëist tegen bewindvoerder wegens verduistering zorggelden

Het Openbaar Ministerie heeft in de Rechtbank in Rotterdam vijftien maanden gevangenisstraf geëist tegen een voormalig bewindvoerder uit Emmen. Het OM verwijt hem verduistering van meer dan 270.000 euro aan zorggelden. Hij deed dat voor cliënten van wie hij de rekeningen beheerde. Het OM rekent hem dat zwaar aan: “Dit geld was bestemd voor zorgverlening aan de meest kwetsbare personen in de samenleving. Hij heeft het vertrouwen dat in een bewindvoerder gesteld wordt ernstig misbruikt.”

De verdachte was met zijn twee bedrijven actief in de hulpverlening in Emmen. Met één van zijn ondernemingen beheerde hij als bewindvoerder -aangesteld door de kantonrechter- de financiën van personen die daartoe zelf niet in staat zijn. Daarnaast had hij een bedrijf dat administratieve ondersteuning leverde voor het beheer van Persoonsgebonden Budgetten (PGB). Uit het onderzoek door de directie Opsporing van de Inspectie SZW blijkt dat de verdachte in de periode van 25 januari 2012 tot en met 8 april 2014 gelden zou hebben onttrokken aan de PGB-rekeningen van tenminste vijf cliënten. Hij beheerde hun rekeningen. Om de overboekingen te maskeren haalde hij ze uit het computersysteem. Hij zou ook formulieren hebben vervalst om de aanvraag van zorggelden te verantwoorden.

“De gelden waren bedoeld voor zorg, maar verdachte is als heer en meester over het geld gaan beschikken” zei de officier van justitie op zitting. Het geld is volgens het OM voor eigen gewin gebruikt. Dat is ernstig, zei de officier van justitie: “Zorgfraude kan het systeem ondermijnen. Extra kwalijk nog is dat de verduistering heeft kunnen plaatsvinden doordat de verdachten de beschikking hadden over het geld uit hoofde van bewindvoering. De verdachte had een volmacht over de rekening van cliënten. Met deze handelwijze heeft de verdachte met zijn bedrijven het vertrouwen geschaad dat cliënten, kantonrechters en zorgkantoren mogen stellen in bewindvoerders. Mede daarom vindt het OM een gevangenisstraf van vijftien maanden passend.

Op zitting eiste de officier van justitie ook nog dat de verdachte in totaal 240.000 euro terug betalen, omdat misdaad niet mag lonen. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.


Bron: OM
 

Print Friendly and PDF ^