Vijf zittingsdagen uitgetrokken voor Icare-zaak

Vandaag start bij het gerechtshof Arnhem – Leeuwarden, locatie Leeuwarden, het hoger beroep tegen de verdachten in de zogeheten ‘Icare-zaak’. Vanwege de omvang van de zaak heeft het hof besloten om vijf zittingsdagen uit te trekken voor de inhoudelijke behandeling.

De rechtbank Noord–Nederland, locatie Assen, veroordeelde twee verdachten tot celstraffen van 12 maanden. Een derde verdachte kreeg een gevangenisstraf van 18 maanden. Tevens zijn er hoge geldboetes opgelegd door de rechtbank.

Oud-topman van zorginstelling Icare, Bart V., werd in 2010 veroordeeld tot één jaar cel voor witwassen en oplichting van zo'n 700 duizend euro in 2002. Dat geld zou zijn verduisterd door de thuiszorgwinkel te verkopen aan een B.V. en vervolgens te verhuren aan het toenmalige thuiszorg Icare. Volgens het Openbaar Ministerie heeft hij Icare voor tussen de vijf en tien miljoen euro benadeeld. Het OM had zes jaar celstraf geëist en ging in hoger beroep.

De Noorderlijke Fraudekamer in Assen doet op 18 juni uitspraak over de ontnemingsvorderingen.

Zittingsdata

De eerste zittingsdag staat gepland op dinsdag 14 mei, om 10.00 uur in het Paleis van Justitie aan het Wilhelminaplein 1 te Leeuwarden. De overige zittingsdata zijn 15, 16, 17 en 21 mei. Ook op deze dagen starten de zittingen om 10.00 uur.

Print Friendly and PDF ^