Vier jaar gevangenisstraf geëist tegen financieel-directeur

Het Functioneel Parket heeft vandaag voor de rechtbank Breda vier jaar gevangenisstraf geëist tegen een registeraccountant uit Breda. De 57-jarige man heeft volgens het Openbaar Ministerie als financieel directeur meegewerkt aan het opzetten van schijnconstructies voor de belastingdienst, waardoor de fiscus vele miljoenen is misgelopen.

De man werkte voor de vastgoedbedrijven van twee broers, tegen wie de officier van justitie afgelopen woensdag vier en vijf jaar gevangenisstraf eiste. Hij vormde met de twee broers de top van de organisatie. Hij had de verantwoordelijkheid voor de financiën van de bedrijven. Uit onderzoek blijkt dat hij heeft meegewerkt aan het opzetten van een schijnconstructie voor de aankoop van een vakantieressort in Montenegro. Daarnaast heeft hij meegewerkt aan de afschrijving van miljoenen op een pand. Het fiscale nadeel dat voor zijn rekening komt bedraagt circa 14 miljoen euro. De vastgoedbedrijven zijn inmiddels failliet, dus het is onwaarschijnlijk dat we nog iets van het gemeenschapsgeld terugzien.

De officier van justitie rekent verdachte zwaar aan dat hij diverse stukken aan de belastingdienst heeft overhandigd die vals waren. "Hij had zich als registeraccountant bewust moeten zijn van zijn bijzondere positie" zei de officier op zitting: "Hij heeft als registeraccountant een voorbeeldfunctie voor anderen. Hij heeft onvoldoende zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid genomen of onder ogen gezien". Daarom vindt het OM een forse gevangenisstraf op de plaats.

Op 12 april doet de rechtbank uitspraak.

Bron: OM

Print Friendly and PDF ^