Vier aanhoudingen in fraudeonderzoek naar ‘nep-tweelingen’

De FIOD heeft vandaag in Tilburg vier verdachten aangehouden in een groot fraudeonderzoek. De vier familieleden worden verdacht van oplichting van banken en fraude met kinderopvangtoeslagen. Ze zouden de afgelopen jaren een criminele organisatie hebben gevormd die de opbrengst van de fraudes heeft witgewassen. Het berokkende nadeel wordt geschat op ten minste 1,6 miljoen euro.

Het vermoeden is dat diverse Oost-Europese vrouwen in opdracht van verdachten valse aangiften hebben gedaan van de geboorte van tweelingen. Deze valse geboorteaangiften zijn gedaan bij onder meer de gemeenten Tilburg, Den Bosch, Breda en Hengelo. Vervolgens werden bij de Belastingdienst toeslagen kinderopvang aangevraagd voor deze vermoedelijk niet-bestaande tweelingen. Met deze fraude is naar schatting een bedrag van minimaal 200.000 euro gemoeid.

Daarnaast luidt de verdenking dat de verdachten verschillende banken hebben opgelicht voor een bedrag van ruim 1,4 miljoen euro. Het vermoeden bestaat dat verdachten eenmanszaken oprichtten die contant geld stortten bij een bank. Dat gebeurde in zogeheten ‘sealbags'. Verdachten hebben een constructie gebruikt waarbij deze sealbags waarschijnlijk lang niet altijd de opgegeven geldbedragen bevatten.

De FIOD heeft vandaag ook zes vrouwen uit Oost-Europa internationaal gesignaleerd. Deze vrouwen hebben vermoedelijk meegewerkt aan de fraudes.

In totaal zijn vandaag acht woningen doorzocht, hoofdzakelijk in Tilburg. Daarbij  is administratie in beslag genomen en beslag gelegd op vijf auto's, waaronder verschillende Audi's. Bij de actie in Tilburg waren ongeveer 160 man betrokken. Het gaat om medewerkers van de FIOD, douane, politie en het Functioneel Parket.

Bron: OM

Print Friendly and PDF ^