Veroordeelde Nederlandse meesteroplichter aangehouden in Duitsland

Op verzoek van het gespecialiseerde politieteam FASTNL heeft FAST Duitsland afgelopen woensdagmiddag in een dorpje bij Mettlach in de Duitse deelstaat Saarland een 53-jarige Nederlander aangehouden. De man moet hier nog 424 dagen de gevangenis in voor oplichting.

Fantasieverhalen

De man handelt al jaren onder verschillende identiteiten door gebruikmaking van valse namen. Met fantasieverhalen en doortrapte smoezen heeft hij vele –vooral vrouwelijke- slachtoffers weten te maken. Vaak maakte de oplichter hen geld afhandig. Hij deed zich bijvoorbeeld voor als charmante rijke man en wist geld te lenen door te zeggen dat hij niet bij zijn eigen vermogen kon. Het gaat in totaal om tientallen gedupeerden en duizenden euro’s die hij van hen heeft afgetroggeld. Sinds 2001 is de man meerdere keren tot gevangenisstraffen veroordeeld wegens oplichting.

424 dagen

Op 8 april 2014 heeft de politie de man in Deventer gearresteerd in de woning van zijn vriendin. Hij stond toen al even gesignaleerd en werd gezocht voor meerdere oplichtingszaken. Maandag 8 december veroordeelde derechtbank hem tot een gevangenisstraf van 30 maanden. Onlangs is hij niet teruggekeerd van verlof. Leden van FASTNL en de Rotterdamse politie hebben hem getraceerd. FAST Duitsland heeft hem woensdag aangehouden bij het verlaten van een hotel in Saarland. De veroordeelde moet nu nog 424 dagen zitten.

FASTNL

FASTNL is op 1 januari 2015 in het leven geroepen. Sinds de oprichting beschikt de Nationale Politie binnen de Landelijke Eenheid over een team van 35 speciaal getrainde politiemensen dat zich richt op het opsporen en aanhouden van voortvluchtigen. Daaronder worden onvindbare personen verstaan die nog een gevangenisstraf van meer dan 300 dagen moeten uitzitten. Maar ook ontsnapte gedetineerden, TBS’ers en PIJ’ers, inclusief zij die niet van onbegeleid verlof zijn teruggekeerd.

Daarnaast vervult het team, in samenwerking met het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie, een rol in het opsporen en aanhouden van buitenlandse voortvluchtigen die in Nederland een veilige schuilplaats denken vinden. De opsporing vindt wereldwijd plaats.

De eenheid dankt haar naam aan haar Europese partners die samen het European Network of Fugitive Active Search Teams (ENFAST) vormen. Binnen ENFAST kan kennis en informatie heel snel met collega-specialisten in het buitenland gedeeld worden.

Overlevering

De rechter in Duitsland zal binnenkort een besluit nemen over de overlevering van de veroordeelde aan Nederland.

Bron: OM

 

Print Friendly and PDF ^