Vermeende oplichters van incassobureau Corpus Justitia langer vast

Twee mannen die worden verdacht brieven te hebben gestuurd namens het  incassobureau  Corpus Justitia zitten tenminste twee weken langer vast. Dat heeft de rechter-commissaris vrijdag 30 augustus besloten.

De twee  mannen zijn op 27 augustus aangehouden in Rotterdam en Amsterdam en zaten tot afgelopen vrijdag in beperkingen. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de mannen van betrokkenheid bij oplichting. Er werd ook een vrouw uit Rotterdam aangehouden. De rechter-commissaris heeft haar in vrijheid gesteld. Een derde aangehouden man werd eerder al door de officier van justitie in vrijheid gesteld.

In Rotterdam en Amsterdam zijn huiszoekingen verricht. Ook is een bedrijfspand in Amsterdam doorzocht. De politie heeft administratie meegenomen en heeft op bankrekeningen beslag laten leggen.

Corpus Justitia heeft aan particulieren in heel Nederland brieven gestuurd waarin ten onrechte wordt gesommeerd een bedrag van 129 euro over te maken. Het bedrijf dreigde met beslaglegging op het huis, de auto en de bankrekening als de ontvanger niet tot betaling over zou gaan.

Daarnaast werden, uit naam van een niet-bestaand advocatenkantoor, brieven verzonden waarin werd aangemaand tot betaling voor niet geleverde diensten.

Begin augustus zijn bij de Fraudehelpdesk en bij het Bureau Meld Misdaad Anoniem honderden telefoontjes binnengekomen van verontruste slachtoffers. Hoeveel mensen slachtoffer zijn geworden van Corpus Justitia is nog niet bekend. Ook niet hoeveel geld is overgemaakt naar dit bedrijf.

Het onderzoek naar de mogelijke oplichtingspraktijken is in volle gang en wordt uitgevoerd door de eenheid Amsterdam van de Nationale Politie onder leiding van een officier van justitie van het arrondissementsparket Amsterdam.

Bron: OM

Print Friendly and PDF ^