Uitspraken in fraude-zaak Kastanje

Gisteren heeft de Noordelijke Fraudekamer van de rechtbank Assen uitspraak gedaan in de zogenaamde Kastanje-zaak. Aan de maar liefst 35 verdachte zijn onvoorwaardelijke gevangenisstraffen opgelegd variërend van vier maanden tot vier jaar. Eerder werd het OM in de zaken van 26 verdachten niet-ontvankelijk verklaard nu de officier van justitie niet voldeed aan de beslissing van de rechtbank om in die zaken zelf als getuige te worden gehoord. In de zaken van de overgebleven verdachte is gisteren aldus uitspraak gedaan.

De verdenkingen zagen onder meer op hypotheekfraude: bij het aankopen van huizen door heel Nederland en het aangaan van hypothecaire leningen bij banken zouden valse bescheiden zijn gebruikt. In bijna alle huizen zou vervolgens een hennepkwekerij zijn ingericht.

Niet-ontvankelijkheidsverweer

De Noordelijke Fraudekamer is niet meegegaan met het verweer van de verdediging dat het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk dient te worden verklaard in de vervolging. Wel heeft de rechtbank geconstateerd dat de opsporingsambtenaren niet alle door hen uitgevoerde opsporingshandelingen hebben beschreven en dat de officier van justitie een dossier van een andere strafzaak niet bij het dossier van de zaak Kastanje heeft kunnen voegen, maar de rechtbank verbindt hieraan geen rechtsgevolgen.

Bewezenverklaring

De bewezenverklaring ziet o.a. op valsheid in geschrifte, oplichting, witwassen en/of betrokkenheid bij hennepkwekerijen en deelname aan een criminele organisatie.

Aanleiding onderzoek

De zaak kwam in 2006 aan het licht na het uitbreken van een brand in een pand in Nieuw-Weerdinge. In het pand bleek zich een hennepkwekerij te bevinden. De bank vermoedde dat de kopers van dat pand werkgeversverklaringen hadden vervalst om de hypotheek rond te krijgen en deed aangifte.

 

 

 

Print Friendly and PDF ^