Twintig maanden gevangenisstraf geëist tegen frauderende ex-politicus

Het Functioneel Parket heeft gisteren voor de Noordelijke Fraudekamer, zitting houdend te Assen, een gevangenisstraf van 24 maanden - waarvan vier maanden voorwaardelijk- geëist tegen een 45-jarige man uit Assen, die tot zijn aanhouding een politiek ambt bekleedde. Het Openbaar Ministerie verwijt de verdachte dat hij voor zijn bedrijf van 2006 tot en met 2011 opzettelijk onjuiste aangiften omzetbelasting deed en dat hij daarvoor tientallen facturen en bankafschriften heeft vervalst. De ten onrechte ontvangen belastinggelden zou hij hebben witgewassen via zijn bedrijven. De omvang van de fraude bedraagt bijna 700.000 euro.

Verdachte was directeur en enig aandeelhouder van een bedrijf, dat in onroerende zaken en ander vermogen belegde. Het bedrijf deed op papier lijken of zij bouwmaterialen in- en verkocht van en aan Duitse bouwondernemingen. Uit onderzoek door de FIOD blijkt dat het bedrijf geen werkelijke activiteiten had en met de valse facturen ten onrechte voorbelasting - dat wil zeggen omzetbelasting over kosten- heeft teruggevraagd. Via verhullende constructies loste verdachte vervolgens privé-schulden en schulden van zijn vroegere ondernemingen af.

‘Verdachte is jarenlang zeer listig en stelselmatig te werk gegaan. Hij heeft zich ten koste van de gemeenschap met een bedrag van bijna 700.000 euro verrijkt.' Zei de officier van justitie op zitting. Hij rekent de verdachte dit zwaar aan, omdat de verdachte gedurende de pleegperiode ook politicus was en dus een voorbeeldfunctie heeft: ‘De houding, handelingen of gedragingen van een politicus zijn richtinggevend voor anderen.' Verdachte had beter moeten weten. Met zijn gedragingen heeft verdachte het vertrouwen dat mensen moeten kunnen hebben in ambtsdragers, geschonden. Daarnaast is het systeem van de belastingdienst gebaseerd op vertrouwen, dat heeft verdachte door zijn frauduleuze gedrag ondermijnd'. De officier van justitie vindt mede daarom een gevangenisstraf van twee jaar passend.

Bron: OM

Print Friendly and PDF ^