Twintig maanden gevangenisstraf geëist tegen drie verdachten van fraude met gas-en elektrameters

Het Openbaar Ministerie heeft op 2 juni jl. voor de rechtbank Oost-Brabant een gevangenisstraf van twintig maanden geëist tegen drie mannen die terecht stonden vanwege fraude met gas-en elektriciteitsmeters.

De fraude kwam aan het licht toen in de woning van een 48-jarige man in Eindhoven een hennepkwekerij werd aangetroffen. Naast de kwekerij trof de politie daar ook een schoudertas aan met daarin loodzegels, tellers voor elektriciteits-en gasmeters, zegeldraad en zakjes met originele zegels voor op gasmeters aan en twee zegeltangen. Het aantreffen van de spullen in de tas bij de man thuis was verdacht, omdat hij niet werkzaam was als elektricien bij een energiemaatschappij.

Stroomdiefstal

Uit een aangifte van energiemaatschappij Edinet kwam naar voren dat er op 61 verschillende adressen in Eindhoven sprake was van stroomdiefstal en fraude met de elektriciteits-en gasmeters. Op de meters in de woningen werden vervalste zegels aangebracht en er werd gerommeld met de aansluitingen van de meters waardoor er niet of nauwelijks gemeten werd wat het stroomverbruik was. De vervalste zegels die in de woningen werden aangetroffen bleken overeen te komen met de gevonden zegeltangen en ook waren er originele zegels bij de 48-jarige man in de tas aangetroffen.

Ruim 31 woningen bleken eigendom te zijn van de twee medeverdachten in deze zaak, een 42-jarige en een 45-jarige man uit Eindhoven. Zij verhuurden deze woningen onder andere aan studenten, en vroegen een huurbedrag daarvoor wat inclusief stroomverbruik was. Omdat de vervalste meters het verbruik niet goed registreerden, waren de kosten veel lager dan het daadwerkelijke verbruik maar zij vroegen wel het volledige huurbedrag van de huurders van de woning.

Facilitator

De 48-jarige verdachte had volgens de officier van justitie een faciliterende rol. “Hij zegt niet te kunnen werken, maar ondertussen verdient hij zwart geld aan het aanbrengen van valse zegels op elektriciteits- en gasmeters. Hij was een facilitator, door deze fraude voor de twee medeverdachten uit te voeren.”

Ondermijning

De officier van justitie van het arrondissementsparket Oost-Brabant noemde deze manier van fraude een voorbeeld van de vermenging van onder en bovenwereld. De verdachten hebben zich volgens het Openbaar Ministerie op een professionele en berekende manier schuldig gemaakt aan een ernstige vorm van ondermijnende criminaliteit.

Bron: OM

 

Print Friendly and PDF ^