Tweede Kamer akkoord met wetsvoorstel kentekenregistratie

Op 8 november heeft de Tweede Kamer ingestemd met de 'Wijziging van het Wetboek van Strafvordering in verband met de regeling van het vastleggen en bewaren van kentekengegevens door de politie'. PvdA, 50PLUS, Klein, de Groep Kuzu/Öztürk, Houwers, de VVD, de SGP, het CDA, de Groep Bontes/Van Klaveren, de PVV en Monasch stemden voor. De Eerste Kamercommissie voor Veiligheid en Justitie (V&J) bespreekt op 22 november 2016 de procedure.

Dit wetsvoorstel voegt aan het Wetboek van Strafvordering een regeling toe waardoor het vastleggen en bewaren van kentekengegevens van voertuigen in een kentekenregister mogelijk wordt. Bij kentekengegevens moet gedacht worden aan het kenteken, de locatie, het tijdstip en de foto van het voertuig. Deze zogenaamde passagegegevens zijn gegevens van passerende voertuigen die op dat moment niet direct nodig zijn voor een politieonderzoek. 

Met dit voorstel mogen de passagegegevens worden opgenomen in het kentekenregister en binnen 4 weken gebruikt worden bij de opsporing van een specifiek misdrijf en voor de aanhouding van voortvluchtige personen. De naam van de persoon op wiens naam het kenteken staat, wordt alleen bekend als in een concrete zaak naar een specifiek kenteken in het kentekenregistratie wordt gezocht.

Belangenorganisatie Privacy First heeft laten weten de wet "totaal niet noodzakelijk en volstrekt disproportioneel" te vinden. Als de Eerste Kamer ook instemt met de wet, stapt Privacy First naar de rechter om te proberen daar een stokje voor te steken.

Meer informatie: 

Print Friendly and PDF ^