Twee aanhoudingen in onderzoek naar phishing

De Koninklijke Marechaussee heeft afgelopen dinsdag in Amsterdam twee mannen aangehouden op verdenking van phishing en drugshandel. Het gaat om een 39-jarige man uit Ghana en een 31-jarige man uit Deventer. De 39-jarige verdachte wordt vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris bij de rechtbank Arnhem.

De twee verdachten zijn vermoedelijk betrokken bij vijf phishing-zaken, waarmee naar schatting 165.000 euro  is buitgemaakt. Dat gebeurde door met vervalste mailberichten de gebruikersnaam en het wachtwoord voor internetbankieren te ontfutselen van particuliere klanten. De gedupeerden van deze fraude waren veelal vermogende ouderen.

Geldezels

Om het gestolen geld weg te kunnen sluizen, maakten de verdachten gebruik van zogenoemde geldezels. Dit zijn mensen die tegen betaling het geld van gedupeerden op hun bankrekening laten storten. Criminelen die phishing-fraude plegen, kunnen het geld vervolgens contant laten opnemen of doorsluizen naar een andere bankrekening. In de vijf phishing-zaken waarvan de twee mannen worden verdacht, zijn inmiddels al zeventien personen aangehouden en gehoord omdat zij als geldezel zouden hebben gefungeerd.

Valse identiteit

Het onderzoek onder leiding van het Landelijk Parket is in november vorig jaar gestart na een controle Mobiel Toezicht Veiligheid van de Marechaussee aan de grensovergang bij Zevenaar. Tijdens de controle werd de 39-jarige verdachte staande gehouden. Hij legitimeerde zich vervolgens met een verlopen Nederlands verblijfsdocument. Uit nader onderzoek bleek dat de man gebruikmaakte van een valse identiteit.

Het aangehouden tweetal wordt ook verdacht van drugshandel. Die verdenking is ontstaan uit afgeluisterde telefoongesprekken. Daaruit blijkt onder meer dat de twee in februari vermoedelijk onder bedreiging van een vuurwapen zijn ‘geript' toen ze in Amsterdam-Zuidoost een kilo cocaïne probeerden te verkopen.

Bron: OM

Print Friendly and PDF ^