Transacties met omkopers oud-gedeputeerde Hooijmaijers

Het Openbaar Ministerie (OM) en ’t Ganzeveld BV en diens bestuurder zijn transacties overeengekomen van in totaal 83.750 euro vanwege omkoping van Ton Hooijmaijers, oud-gedeputeerde van de provincie Noord-Holland en valsheid in geschrifte. ’t Ganzeveld BV heeft een hoge transactie geaccepteerd van 67.000 euro. De bestuurder betaalt een bedrag van 16.750 euro en moet ook een werkstraf van 120 uur uitvoeren.

De rechtbank Noord-Holland veroordeelde Hooijmaijers op 3 december 2013 tot een gevangenisstraf van drie jaar omdat hij zich meerdere malen als ambtenaar heeft laten omkopen en uit misdrijf verkregen gelden heeft witgewassen. De behandeling van het hoger beroep in deze zaak is 12 februari begonnen bij het gerechtshof in Amsterdam.

Uit onderzoek is gebleken dat (de bestuurder van) ‘t Ganzeveld BV zakelijke contacten met Hooijmaijers had, giften heeft betaald en beloften heeft gedaan. Dat wordt door het OM gezien als actieve omkoping. De rechtbank heeft Hooijmaijers voor deze feiten veroordeeld vanwege passieve omkoping.

Het OM acht de transactie een passende afdoening in deze zaak. ’t Ganzeveld BV heeft, met haar optreden als tussenpersoon, geen eigen gewin uit de omkopingshandelingen voor ogen gehad. Bovendien is uit niets gebleken dat ’t Ganzeveld BV financieel voordeel heeft genoten.

Dagvaarding

Een ander bedrijf dat aan Hooijmaijers zou hebben betaald om hem gunstig te stemmen heeft een aangeboden OM-transactie niet geaccepteerd. In de strafzaak tegen de oud-gedeputeerde zijn deze betalingen ook door de rechtbank gezien als omkoping. De enige bestuurder van het inmiddels failliete bedrijf wordt door het OM gedagvaard om terecht te staan.

Bron: OM

Print Friendly and PDF ^