Tot 30 maanden gevangenisstraf geëist voor handel in illegale geneesmiddelen

Het Functioneel Parket heeft gisteren voor de rechtbank Haarlem gevangenisstraffen tot 30 maanden geëist tegen 2 broers voor handel in illegale geneesmiddelen. "Het gaat hier om ernstige feiten waarbij door beide verdachten moedwillig de gezondheid van consumenten ernstig in gevaar is gebracht", aldus de officieren van justitie. Onderzoek

Uit het strafrechtelijke onderzoek, dat is uitgevoerd door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is gebleken dat de broers van 49 en 57 jaar gehandeld hebben in gevaarlijke pillen.

Er werd met name gehandeld in medicijnen waarvoor een gemiddelde burger minder makkelijk naar een arts gaat, het gaat in deze zaak om afslankmedicijnen en merk vervalste medicijnen die uitsluitend op recept verstrekt mogen worden. Zo boden de verdachten het afslankmedicijn Slimex aan via hun websites. In Slimex zit de stof Sibutramine, terwijl deze stof verboden is. De Europese Commissie heeft in 2010 de stof Sibutramine van de markt gehaald toen uit onderzoek van de fabrikant bleek dat het gebruik van het medicijn ernstige bijwerkingen had en onder meer hartklachten kan veroorzaken. Volgens de officieren hebben verdachten de consumenten hier niet over ingelicht en daarmee hebben zij de gezondheid van onwetende burgers ernstig in gevaar gebracht.  Daarnaast zouden verdachten ook merk vervalste medicijnen die bovendien alleen  uitsluitend op recept verstrekt mogen worden hebben verkocht  waaronder Viagra. "De consument die deze namaakpillen slikt kan niet vertrouwen wat de inhoud is, terwijl de pillen er wel uitzien alsof zij ‘echt' zijn, aldus de officieren op zitting. Ook waren beide verdachten in het bezit van XTC.

Gevangenisstraffen  

Er is sprake van ernstige feiten die de gezondheid bedreigen. Verdachten deden dit voor geldelijk gewin. Het OM is voornemens deze winsten te ontnemen. De officieren vinden gevangenisstraffen op zijn plaats. De 49-jarige hoofdverdachte uit Beverwijk  hoorde een straf van 30 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, tegen zich eisen. Hij hoorde deze straf tegen zich eisen voor de langdurige handel in met name Slimex en voor het feit dat consumenten ernstig misleid zijn puur voor hun eigen financiële belang. Tegen de 57-jarige verdachte eisten de officieren een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Deze verdachte handelde met name in merk vervalste middelen en deed dit een kortere periode. Uitspraak: 12 februari

Waarschuwing voor publiek

De inspectie waarschuwt om nooit geneesmiddelen te kopen via internet, zonder recept van een arts en tussenkomst van een apotheek. Zonder controleerbare herkomst kunnen consumenten niet vertrouwen op de veiligheid van geneesmiddelen.

 

Bron: OM

Print Friendly and PDF ^