Tot 24 maanden gevangenisstraf geëist voor witwassen door vader en twee zonen

Het Functioneel Parket heeft op 28 maart jl. in de rechtbank in Den Haag tot 24 maanden gevangenisstraf geëist tegen een vader en zijn twee zonen voor het witwassen van ca. 3,5 miljoen euro. Tevens eiste de officier van justitie verbeurdverklaring van verschillende in beslaggenomen panden in Den Haag en Rotterdam.

Uit onderzoek door de FIOD komt naar voren dat de drie verdachten mannen via een constructie met diverse rechtspersonen en Trusts in binnen- en buitenland, konden beschikken over diverse panden in Rotterdam en Den haag. Zij genoten vermoedelijk ook inkomsten door de verhuur van een deel van de panden. De panden konden de verdachten niet betalen uit legale inkomsten, zo stelt het OM. Eén van de zoons is in 2009 door het Hof in Amsterdam veroordeeld in een BTW-carrousel fraude. Circa 3.500.000 euro van die BTW carousselfraude is niet terug gevonden. Het OM verwijt de drie mannen, dat zij met elkaar een criminele organisatie vormden met als doel het witwassen van gelden en belastingfraude.

Schending integriteit financiele en economische verkeer

“De drie verdachten hebben duurzaam en stelselmatig samengewerkt en grote bedragen witgewassen. Alleen al het bedrag aan contante stortingen bedraagt 3,1 miljoen euro. Daarnaast heeft men duurzaam gebruik gemaakt van witgewassen voorwerpen, te weten de investeringen in vastgoed” zei de officier op zitting: “De hele structuur van de witwasactiviteiten is zeer listig opgezet. Niet alleen is sprake van een zeer ernstige schending van de openbare orde door het criminele samenwerkingsverband, ook is sprake van een schending van integriteit van het financiële en economische verkeer.” De officier van justitie eist voor de verdachte en zijn broer beiden een gevangenisstraf van 24 maanden en voor hun vader een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk. Tevens eist de officier een verbeurdverklaring van de inbeslaggenomen panden in Den Haag en Rotterdam en op van twee hypotheken van de verdachten. Daarnaast vordert de officier een betalingsverplichting van €177.526 voor de zonen en €181.694,82 voor de vader. Ook vordert de aanklager een de  gevangenneming van beide zonen ter zitting.

Bron: OM

 

Print Friendly and PDF ^