Strafrechtelijk onderzoek gestart naar overboord geslagen containers

De Inspectie Leefomgeving en Transport is samen met de Maritieme Politie onder leiding van een officier van justitie van het Functioneel Parket een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar de overboord geslagen containers van het vrachtschip MSC Zoe.

De MSC Zoe verloor in de eerste week van 2018 tijdens stormachtige weer zo'n 280 containers. Een deel daarvan kwam terecht op de Nederlandse waddeneilanden. Zo spoelden onder meer stoelen, kleren, speelgoed en flatscreens aan.

Het onderzoek richt zich op de vraag of de ontstane schade het gevolg is van strafbaar handelen. Onderwerp van onderzoek is of iemand verantwoordelijk kan worden gehouden voor de verontreiniging die is ontstaan.

Onderzocht wordt hoe het schip zoveel containers kon verliezen en of bijvoorbeeld de wet ter voorkoming verontreiniging door zeeschepen is overtreden.

Niet alleen op de Nederlandse waddeneilanden zijn spullen uit de containers aangespoeld, maar ook op het Duitse eiland Borkum zijn nu goederen gevonden. Op het strand zijn vanochtend dertig beschadigde televisies gevonden verspreid over ongeveer anderhalve kilometer.

Minister Olaf Lies (Milieu) van Nedersaksen houdt er rekening mee dat meer spullen zullen aanspoelen op het waddeneiland dat voor de kust van Groningen ligt. Uit berekeningen blijkt dat ook de Duitse eilanden Norderney en Juist in de gevarenzone liggen.

Inmiddels heeft Rijkswaterstraat de reder van het vrachtschip aansprakelijk gesteld voor de schade die de overboord geslagen containers hebben aangericht. Eerder deed de gemeente Vlieland dat al.

Het opruimen van die rommel is een enorme klus. Defensie heeft vandaag zo'n 100 militairen naar de Waddeneilanden gestuurd om te gaan helpen met het opruimen van aangespoelde containers.

Print Friendly and PDF ^