Straf voor verduistering PGB-geld

De Rechtbank Gelderland veroordeelde een 43-jarige vrouw uit Hattemerbroek voor verduistering van PGB-geld en het valselijk opmaken van verantwoordingsformulieren. Zij kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van 4 maanden en een werkstraf van 240 uur opgelegd.

Vertrouwen geschonden

De vrouw had sinds 2008 een eenmanszaak met als doel het verlenen van zorg aan mensen die een persoonsgebonden budget (hierna: PGB) hebben. Ook zorgde ze voor enkele cliënten voor de betalingen die gedaan moesten worden van het PGB-budget. In 2011 en 2012 verduisterde de vrouw PGB-geld van haar cliënten, door grote geldbedragen over te maken naar haar eigen rekeningen. Ze betaalde slechts een klein gedeelte van de facturen van haar cliënten. De vrouw heeft hiermee het vertrouwen dat cliënten in haar hadden op ernstige wijze geschonden. Daarnaast heeft de vrouw formulieren die ze in het kader van haar werk moest invullen vervalst door haar eigen handtekening te zetten in plaats van de handtekening van haar cliënten

Geen gevangenisstraf

Kijkend naar de ernst van de feiten vindt de rechtbank een onvoorwaardelijke gevangenisstraf op zijn plaats. Omdat het lang duurde voordat de zaak behandeld werd, ziet de rechtbank reden om een taakstraf op te leggen. Zij is - net als de officier van justitie - van oordeel dat een maximale taakstraf van 240 uur, met aftrek van de periode die de vrouw in verzekering heeft doorgebracht, op zijn plaats is. Daarnaast legt de rechtbank de vrouw als stok achter de deur ook een voorwaardelijke gevangenisstraf op met een proeftijd van 3 jaar. 

Ontneming

De vrouw heeft in totaal een bedrag van ruim 41.000 euro onder zich gehouden. Een gedeelte van dit bedrag wordt aan haar ontnomen en moet ze terugbetalen aan de Staat. Ook moet ze een gedeelte van het bedrag terugbetalen aan een cliënte die werd geconfronteerd met een terugvordering van het Zorgkantoor.

Bron: De Rechtspraak

 

Print Friendly and PDF ^