Slachtofferbijeenkomst in zaak tegen voormalig chirurg van het Scheper Ziekenhuis

Het Openbaar Ministerie Noord-Nederland heeft alle mensen die aangifte hebben gedaan tegen een voormalig chirurg van het Scheper Ziekenhuis te Emmen uitgenodigd voor een bijeenkomst waar een toelichting wordt gegeven op de uitkomsten van het onderzoek en de voortgang van de strafzaak. De bijeenkomst is op dinsdag 23 april.

Een paar dagen voorafgaand aan de bijeenkomst krijgen alle ex-patiƫnten een persoonlijke brief met een gemotiveerde beslissing ten aanzien van hun aangifte.

Tijdens de bijeenkomsten zullen de zaaksofficieren van justitie en vertegenwoordigers van de politie een toelichting geven op het onderzoek, de keuzes die daarin gemaakt zijn, de genomen vervolgingsbeslissingen en de voortgang van de strafzaak.

Voorgeschiedenis en verdenking

In januari 2010 is het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek gestart tegen een voormalig chirurg van het Scheper Ziekenhuis. De chirurg wordt verdacht van het veroorzaken van dood door schuld en het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel door schuld.

Er zijn in totaal zeventien aangiften opgenomen. Zes aangiften zijn gedaan door nabestaanden van slachtoffers die zijn overleden en elf aangiften zijn afkomstig van slachtoffers die aangeven ernstig letsel te hebben overgehouden aan de maagoperatie.

Het onderzoek is uitgevoerd door een onderzoeksteam van de politie onder leiding van het Openbaar Ministerie. Daarnaast is veelvuldig contact geweest met het Expertisecentrum Medische Zaken van het Openbaar Ministerie (EMZ) in Rotterdam.

Het onderzoek naar het handelen van de chirurg heeft (onder meer) lang geduurd, omdat diverse medisch deskundigen zich over de situatie van de ex-patiƫnten hebben moeten buigen. Daarna moest de verdachte zelf diverse malen aanvullend gehoord worden.

Bron: OM

Print Friendly and PDF ^