Rechtbank behandelt fraude met zorggelden

De rechtbank in Rotterdam begint maandag met de behandeling van een zogenoemde AWBZ-fraudezaak. Tussen 2 en 18 november staan vier mannen en twee organisaties terecht wegens oplichting, verduistering en valsheid in geschrifte. Door de fraude zouden klanten van de organisaties niet de zorg hebben gekregen waarop ze formeel recht hadden. De zaak kwam al in 2008 aan het licht. Op basis van meldingen van het meldpunt ongebruikelijke transacties waarbij het onder andere ging om grote bedragen die contant waren opgenomen of naar het buitenland waren overgemaakt, startte de recherche van de politie Rotterdam in samenwerking met de toenmalige Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst een onderzoek naar de Rotterdamse thuiszorgorganisatie UenZo, en vier bestuurders van het bedrijf en de daarbij behorende stichting Amana Beheer. De vier mannen, in leeftijd variërend van 39 tot 57 jaar zijn afkomstig uit Schiedam en Rotterdam.

Via UenZo, dat zich vooral richtte op mensen die vaak de Nederlandse taal of regels onvoldoende machtig waren, werden uitkeringen voor een persoonsgeboden budget (PGB) of zorg in natura geleverd. Uenzo en de stichting Amana regelden alles voor de zorgbehoevenden: van aanvraag tot uitkering/hulpverlener.

Het onderzoek in de zaak heeft lang geduurd, mede omdat bij de rechter-commissaris vele tientallen getuigen gehoord zijn. In 2012 ontdekte het openbaar ministerie dat er vermoedelijk bij de start van het onderzoek onvoldoende rekening was gehouden met de gevoeligheden rondom medische gegevens. Deze kwestie is toen aan de rechtbank voorgelegd maar die bepaalde dat het onderzoek door kon gaan.

De zaak begint maandag 2 november. Vermoedelijk zal de officier op 10 november zijn eis formuleren. Het is nog niet bekend wanneer de rechtbank uitspraak doet.

Bron: OM

 

Print Friendly and PDF ^