Rechtbank Amsterdam doet aangifte wegens diefstal van documenten en stelt zelf ook onderzoek in

De rechtbank Amsterdam doet aangifte van de diefstal van papieren documenten van het rechtbankterrein. De rechtbank Amsterdam werd op 9 februari door een krantenredactie geïnformeerd over het feit dat er papieren documenten van de rechtbank Amsterdam in het bezit van de krantenredactie waren gekomen. De redactie heeft die documenten inmiddels geretourneerd.
 

Ter vernietiging

Het gaat vooral om interne stukken, maar ook over kopieën van materiaal dat in strafzaken is gebruikt. Het zijn papieren documenten die ter vernietiging in een papiercontainer zijn gestopt. De vernietiging van oud papier gebeurt op frequente basis door een gespecialiseerd bedrijf. De papiercontainers zijn standaard afgesloten en staan standaard op terrein dat niet publiekelijk toegankelijk is.

Hoe dit oud papier bij de krantenredactie terecht kon komen, moet worden onderzocht.
 

Onrechtmatig

De rechtbank Amsterdam benadrukt dat dergelijk onrechtmatig verkregen materiaal niet door onbevoegden hoort te worden meegenomen, niet aan derden hoort te worden overhandigd en ook niet door derden hoort te worden gebruikt.
 

Onderzoek

De Raad voor de rechtspraak stelt samen met de rechtbank Amsterdam een onderzoek in naar de diefstal van vertrouwelijke informatie van de rechtbank. 

Bij de Rechtspraak gelden duidelijke richtlijnen voor het omgaan met vertrouwelijke en privacygevoelige informatie. Er zijn afspraken over wie toegang heeft tot die informatie en ook over hoe dergelijke documenten worden bewaard, vernietigd of weggegooid. Papieren die niet meer worden gebruikt, gaan in afsluitbare containers die worden afgevoerd door een gespecialiseerd bedrijf.

Hoe de Amsterdamse documenten toch in verkeerde handen konden komen, wordt nu onderzocht. De rechtbank informeert iedereen van wie vertrouwelijke informatie is gelekt. Ook de Autoriteit Persoonsgegevens wordt ingelicht.

 

Print Friendly and PDF ^