Proces tegen onderwereldbank: bijna kwart eeuw gevangenisstraf geëist

In het proces tegen een onderwereldbank heeft het Openbaar Ministerie bij de rechtbank Rotterdam tegen negen verdachten in totaal 24 jaar gevangenisstraf geëist. De hoofdverdachte, de eigenlijke underground bankier, zal met negen medeverdachten later nog terecht staan.

Uit het onderzoek door de Nationale Recherche is naar voren gekomen dat de bankier tal van mensen benaderde om ondergronds geld over te boeken, via het zogenaamde systeem van hawala bankieren. Hij maakte vermoedelijk deel uit van een wereldwijd netwerk van bankiers en koeriers, die betrokken zijn bij grote geldtransacties. Uitschieters van meer dan een miljoen euro bleken geen uitzondering. Op de vrijstaande villa in Abcoude en een tweede woning in Amsterdam van de hoofdverdachte is vorig jaar beslag gelegd.

 

Juwelier

Vrijdag en maandag stonden negen medeverdachten terecht. Een juwelier, zijn vrouw en hun zoon stonden terecht omdat zij grote geldbedragen bewaarden en kleine coupures wisselden voor bankbiljetten van 500 euro voor de hoofdverdachte. Bij een andere verdachte ontdekte de politie achter een valse wand in een inloopkast een kluis met meer dan een miljoen euro.
 
Een geldkoerier met twee bijrijders haalde wekelijks grote geldbedragen op in Parijs. Het geld werd vervoerd in een verborgen ruimte achter de rechter voorstoel van hun bestelbus. Gespannen en zenuwachtig sloegen zij de verrichtingen van een geldhond gade, die in 2011 bij een controle 131.500 euro ontdekte in het geprepareerde voertuig.
Een kledinghandelaar die kantoor hield in het Amsterdamse World Fashion Center (WFC) stond terecht omdat hij grote geldbedragen voor de hoofdverdachte bewaarde. Tegen hem is door de officier van justitie bij het Landelijk Parket vandaag een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden en een geldboete van 35.610 euro geëist.

 

Bedreiging

De verdachten in het strafproces beriepen zich op hun zwijgrecht, ontkenden of hielden zich in de ogen van de officier van justitie van de domme. Volgens de officier van justitie wordt aan het ten laste gelegde witwassen steeds zwaarder getild, omdat het een zware bedreiging is van onze legale en fatsoenlijke maatschappij. “Op grote schaal wordt door deze verdachten tegen elke prijs gedaan aan zelfverrijking. Ze dragen met hun handelwijze bij aan de destabilisering en desintegratie van de maatschappij waarin wij met z’n allen moeten leven. Het gaat niet alleen maar om geld. De bedreiging is vele malen groter en wordt veel te veel en veel te vaak onderschat.”
 
De officier van justitie eiste tegen de individuele verdachten gevangenisstraffen variërend van twee maanden voorwaardelijk tot 46 maanden. Het totaal kwam met 24 jaar uit op bijna een kwart eeuw. De rechtbank doet op 17 september uitspraak.
 
Print Friendly and PDF ^