Politiezone Schelde-Leie (BE) versnelt digitaal forensisch onderzoek met Tracks Inspector

Onlangs heeft de eerste installatie van Tracks Inspector in België plaatsgevonden. In nog geen twee weken tijd werden hiermee vier zaken met in totaal twaalf digitale bewijsstukken verwerkt. Een klus die bij veel politie eenheden wereldwijd vaak maanden duurt. Een verademing voor de recherche, een kosten- en tijdbesparende oplossing voor de gehele politiezone en een positieve bijdrage aan de samenleving.

Politiezone Schelde-Leie in De Pinte heeft als eerste Belgische politiekorps Tracks Inspector in gebruik genomen. “Hoewel we nog aan het leren zijn hoe we er zo optimaal mogelijk gebruiken van kunnen maken, is de meerwaarde al duidelijk.” aldus Korpschef Pascal Maes.

Resultaten uit digitaal forensisch onderzoek op personal computers, tablets en smartphones laten vaak weken of soms maanden op zich wachten. Wereldwijd verdubbelt de hoeveelheid digitale data iedere achttien maanden. Digitaal bewijsmateriaal maakt steeds vaker deel uit van het onderzoek, terwijl het aantal digitaal experts dat belast is met deze onderzoeken nu al niet toereikend is. Tracks Inspector is een innovatieve oplossing van het Delftse bedrijf Fox-IT waarmee tactisch rechercheurs zelf digitaal bewijsmateriaal kunnen onderzoeken en analyseren. Hierdoor zijn resultaten uit digitaal forensisch onderzoek vrijwel direct beschikbaar voor rechercheurs, die het bewijs inhoudelijk kunnen beoordelen. Digitale experts krijgen zo veel meer tijd om de specialistische digitale vraagstukken op te lossen.

De jarenlange ervaring van Fox-IT op het vlak van forensisch onderzoek is samengepakt in de slimme software van Tracks Inspector. De programmatuur presenteert het bewijsmateriaal op een consistente en overzichtelijke manier terwijl op de achtergrond een forensische kopie van het bewijs wordt bewaard. Daarmee wordt de controleketen gewaarborgd, en daarmee de rechtsgeldigheid van het bewijsmateriaal. De rechercheurs kunnen real-time in teamverband het digitale bewijsmateriaal beoordelen en hebben hiervoor alleen een webbrowser op een PC of tablet computer nodig om door de video’s, foto’s, e-mail, internetgeschiedenis en andere zaken in het bewijsstuk te zoeken

Meer informatie is te vinden op www.tracksinspector.nl.

Bron: Fox-IT

Print Friendly and PDF ^