Politie houdt vier verdachten aan in internationaal drugsonderzoek

Politie Brabant Zuid-Oost heeft gisteren vier verdachten aangehouden in een grootschalig en internationaal drugsonderzoek. De vier (tussen de 39 en 65 jaar oud) werden in hun woningen in Valkenswaard, Eijsden-Margraten en Neerpelt aangehouden. De vier worden onder andere verdacht van de handel in hard- en softdrugs, witwassen en het faciliteren en organiseren van drugstransporten. Zij zouden lid zijn van een internationaal opererende criminele organisatie. De vier zijn in verzekering gesteld voor verder onderzoek. In het vervolg van het onderzoek worden meerdere aanhoudingen niet uitgesloten. Aanleiding onderzoek

De aangehouden verdachten kwamen bij de politie in beeld naar aanleiding van een groot onderzoek naar de handel in hennep, in Essen (Duitsland) in 2011. Daar werden kwekerijen opgerold. Op verzoek van de Duitse autoriteiten en naar aanleiding van een Duits rechtshulpverzoek werd door de recherche Brabant Zuid-Oost een separaat (zelfstandig) onderzoek opgestart naar de internationaal opererende criminele organisatie. In dit onderzoek werd nauw samengewerkt met de Duitse autoriteiten. De betrokkenheid van de aangehouden verdachten bij de criminele organisatie zal verder worden onderzocht.

Drugslijnen

Uit onderzoek bleek dat harddrugs (cocaïne) vervoerd werden vanuit Midden-Amerika naar West-Europa. Hierbij werd onder andere door de politie in Stuttgart 130 kilo cocaïne onderschept. Er vonden softdrugstransporten plaats vanuit het buitenland, via Nederland, naar Groot-Brittannië. Deze transporten werden vaak uitgevoerd met behulp van geprepareerde vracht-,  of tankauto's. Op deze lijn vond bij een Nederlandse grensovergang een onderschepping plaats die door de Duitse autoriteiten binnen hun onderzoek is meegenomen. De twee betrokken Duitse verdachten werden hiervoor in Nederland en Duitsland aangehouden en vervolgd. Zij werden reeds tot langdurige gevangenisstraffen (tot 7 en 8 jaren) veroordeeld.

De criminele organisatie zou miljoenen euro's hebben witgewassen en verdachte betalingen hebben gedaan over de hele wereld. In Denemarken werden eerder deze maand de twee hoofdverdachten aangehouden in een drugslaboratorium. In het laboratorium werd Speed/Amfetamine geproduceerd. Grote hoeveelheden harddrugs en grondstoffen voor de productie van harddrugs werden in beslag genomen.

Zoekingen

Op twintig locaties (Valkenswaard, Eijsden-Margraten, Maastricht, Eindhoven, Neerpelt-België, Waalre en 's-Hertogenbosch) zijn gisteren zoekingen gedaan. Daarbij zijn administratie, computers, op verschillende locaties meerdere vuurwapens, slagwapens, een groot geldgedrag (meerdere tonnen euro's), waardevolle kunstobjecten, een woning, een aantal voertuigen en verdovende middelen in beslag genomen. Op een locatie in Eijsden-Margraten werd in een woning een hennepplantage met 100 planten aangetroffen. Op dit moment wordt nog steeds op enkele locaties onderzoek gedaan.

Afpakken

Misdaad mag niet lonen! Daarom intensiveert de overheid haar inspanningen om crimineel vermogen af te pakken. Door de status(symbolen) af te pakken van de crimineel, tonen we dat misdaad niet loont. Het geld dat we afpakken kan niet meer gebruikt worden voor het financieren van nieuwe criminele activiteiten. Zo wordt Nederland veiliger. Het financiële wit/was) deelonderzoek zal nu in volle gang worden voortgezet. De miljoenenomzet zal verder in beeld worden gebracht.

Partners

Bij de actie werd door Politie Brabant Zuid-Oost samengewerkt met diverse partners: het Openbaar Ministerie, enkele Deense politiemensen, BOOM, de Belastingdienst, gemeente Valkenswaard en Defensie. Defensie ondersteunde de politie bij de zoekingen met Advanced Search Teams (voor specifieke zoekopdrachten onder lastige omstandigheden) van de Koninklijke Landmacht.

 

Bron: Politie Brabant Zuid-Oost

Print Friendly and PDF ^