Oplichter veroordeeld tot 24 maanden gevangenisstraf

De rechtbank in Leeuwarden heeft op 12 december 2013 een 45-jarige man veroordeeld tot 24 maanden gevangenisstraf voor meerdere oplichtingszaken in Friesland en elders in Nederland.

De verdachte kwam in 2012 in beeld nadat hij een gedupeerde uit Harich, bij wie in september 2010 een kistje antieke tegels ter waarde van € 500.000,- was ontvreemd, geld vroeg in ruil voor informatie over de locatie waar de tegels zouden kunnen liggen. De tegels waren in een uitzending van Opsporing Verzocht van september 2012 getoond. De gedupeerde maakte het gevraagde geld over, maar tipte direct de politie. Daarop werd een onderzoek ingesteld en kon de man na enige tijd in Limburg aangehouden worden.

Het OM heeft ruim 30 zaken van oplichting of pogingen daartoe door verdachte aangebracht op de zitting. Het betrof met name aangiftes waarbij de verdachte geld vroeg voor diensten/goederen die hij vervolgens niet leverde. De officier eiste tegen de man een gevangenisstraf van 27 maanden. De rechtbank achtte de man schuldig aan 13 van de opgevoerde feiten en legde hem een gevangenisstraf op voor de duur van 24 maanden. Daarnaast wees de rechtbank in 8 gevallen de schadevergoedingsmaatregel toe voor een totaalbedrag van € 8.818,75.

Bron: OM

Print Friendly and PDF ^