Ondervragingscommissie fiscale constructies gaat verder

Op dinsdag 11 april 2017 heeft de Parlementaire ondervragingscommissie fiscale constructies PvdA-Kamerlid Henk Nijboer als voorzitter aangewezen. Hij volgt Ed Groot (PvdA) op, die na de Tweede Kamerverkiezingen niet terugkeerde in de Kamer. De commissie organiseert de eerste parlementaire ondervraging ooit, een verkorte vorm van de parlementaire enquête. De Kamer wil meer inzicht krijgen in de werkwijze van trustkantoren en de fiscale adviespraktijk en de effectiviteit van het toezicht daarop.
 

Inzicht verkrijgen in trustkantoren en de fiscale adviespraktijk

De Kamer wil meer inzicht krijgen in de werkwijze van trustkantoren en de fiscale adviespraktijk en de effectiviteit van het toezicht daarop. Daarom is een parlementaire ondervragingscommissie ingesteld, die zich op twee afzonderlijke kwesties richt:

  • Het doorsluizen van kapitaal via in Nederland gevestigde brievenbusfirma's;
  • Het wegsluizen van particuliere vermogens naar buitenlandse doelvennootschappen.

De Kamer heeft op dinsdag 11 oktober ingestemd met een voorstel van Kamerleden Ed Groot (PvdA) en Rik Grashoff (GroenLinks) om een parlementaire ondervraging te houden over fiscale constructies waarbij Nederland betrokken is. Op maandag 12 september had de commissie voor Financiën al een gesprek met deskundigen over het onderwerp. De Parlementaire ondervragingscommissie fiscale constructies kwam op woensdag 14 december 2016 voor het eerst bij elkaar. De leden kozen tijdens deze vergadering unaniem Ed Groot (PvdA) als voorzitter. Rik Grashoff (GroenLinks) werd verkozen als ondervoorzitter. Op dinsdag 11 april 2017 heeft de Parlementaire ondervragingscommissie fiscale constructies PvdA-Kamerlid Henk Nijboer als voorzitter aangewezen en Tom van der Lee (GroenLinks) als ondervoorzitter.
 

Leden

De parlementaire ondervragingscommissie fiscale constructies heeft sinds dinsdag 11 april 2017 vijf leden:

  • Henk Nijboer (voorzitter, PvdA)
  • Tom van der Lee (ondervoorzitter, GroenLinks)
  • Eppo Bruins (ChristenUnie)
  • Jan Paternotte (D66)
  • Renske Leijten (SP)
     

Nieuw instrument Kamer

De parlementaire ondervraging is een nieuw instrument van de Kamer, op aanbeveling van de tijdelijke commissie Evaluatie Wet op de parlementaire enquête. Bij deze kortdurende parlementaire enquête worden personen onder ede verhoord en zijn zij verplicht om medewerking te verlenen.


Bron: Tweede Kamer
 

Print Friendly and PDF ^