OM eist werkstraffen en voorwaardelijke gevangenisstraffen tegen twee bestuurders van afvalverwerker uit Maasbracht

Het Functioneel Parket heeft op 14 mei in de rechtbank in Den Bosch werkstraffen tot 240 uur en voorwaardelijke gevangenisstraffen tot drie maanden geëist tegen twee bestuurders van een afvalverwerker uit Maasbracht. De 57-jarige man en 55-jarige vrouw worden ervan verdacht duizenden tonnen meer afval te hebben opgeslagen dan was toegestaan volgens de vergunning. Verder is tegen de verdachten een ontnemingsvordering van 269.946 euro aangebracht in verband met het voordeel dat zij uit de overtredingen hebben behaald.

De provincie en vervolgens de gemeente Maasgouw constateerden dat de overtredingen voortduurden en zelfs verergerden, en dat afval werd opgeslagen op niet-vergunde locaties. In 2015 werd een broei vastgesteld in een afvalberg op het terrein. Vanwege de beperkte toegankelijkheid en het risico op onbeheersbare brand in de directe omgeving, heeft de gemeente Maasgouw spoedeisende bestuursdwang uitgevoerd en het afval deels verwijderd. Het Openbaar Ministerie heeft indertijd een voorlopige maatregel opgelegd en vervolgens heeft de gemeente het terrein in de vergunde toestand gebracht.

Het inmiddels failliete afvalverwerkingsbedrijf sloeg jarenlang meer afval op dan was toegestaan om te besparen op afvoerkosten. In plaats van het verwerken van het inkomende afval ten behoeve van recycling, was het bedrijf veranderd in een stortplaats. Hierdoor nam de hoeveelheid afval op de inrichting en de hoogte waarmee dit was opgestapeld fors toe. Zelfs zodanig dat een onbeheersbare toestand was ontstaan. Met alle veiligheidsrisico’s voor de omgeving van dien. Het Functioneel Parket vindt dat misdaad niet mag lonen, dus op zitting werd geëist dat het voordeel dat het bedrijf heeft gehad van het niet naleven van de vergunning, wordt betaald aan de Staat. Het gaat 269.946 euro. De Officier van Justitie eiste daarnaast dat de verdachten een werkstraf verrichten. Met als stok achter de deur een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden met een proeftijd van twee jaar.

Bron: OM

 

Print Friendly and PDF ^