OM eist twee jaar cel wegens babbeltrucs

De officier van justitie in Amsterdam heeft twee jaar cel geëist tegen een 32-jarige man uit Amsterdam die ervan verdacht wordt door middel van babbeltrucs pinpassen van diverse bejaarde slachtoffers afhandig te hebben gemaakt. Met de pinpassen van in totaal vijf slachtoffers – in leeftijd variërend van 66 tot 89 jaar – wist de man in totaal ruim 25.000 euro te pinnen. De man zou in december 2015 en januari 2016 in Amsterdam, Amstelveen en Zaandam zijn slag hebben geslagen. In februari 2016 bleef het bij een poging.

Met een smoes wist de man of de onbekend gebleven mededader(s) de woning van zijn slachtoffers binnen te komen. Hij kwam de lichten controleren, wilde de cv-installatie checken of hielp boodschappen naar binnen te dragen. Eenmaal binnen wist hij de pinpassen te ontvreemden. Later belde hij het slachtoffer op en ontfutselde hij de pincode zodat hij bij de geldautomaat kon pinnen. Camerabeelden van de pinautomaten en onderzoek van de telefoons van de aangevers leidden de politie naar de hoofdverdachte.

“De verdachte ging op geraffineerde wijze te werk, selecteerde zijn slachtoffers op hun leeftijd, hij heeft heel bewust oudere slachtoffers uitgekozen”, aldus de officier van justitie in haarrequisitoir. “De slachtoffers zijn emotioneel en schamen zich achteraf voor het vertrouwen en de goedheid die ze richting dedader hebben getoond. Ze verbazen zich achteraf over het feit hoe dit toch heeft kunnen gebeuren in hun eigen woning, hun eigen veilige leefomgeving.”

Naast de onvoorwaardelijke celstraf van twee jaar eiste de officier dat de verdachte ook een eerder opgelegde voorwaardelijke straf van een maand cel gaat uitzitten. Tijdens de zitting stonden nog twee verdachten terecht. Tegen een 38-jarige man die in januari 2016 geholpen zou hebben bij het pinnen met het pinpasje van een van de slachtoffers eiste de officier een celstraf van 60 dagen, waarvan 43 dagenvoorwaardelijk. Daarnaast eiste de officier 100 uur taakstrafen de tenuitvoerlegging van een eerder opgelegde voorwaardelijke celstraf van twee maanden. Tegen een 30-jarige man die ervan verdacht wordt betrokken te zijn geweest bij de poging in februari 2016 eiste de officier veertien weken cel. Deze man moet wat de officier van justitie betreft nu ook een eerder opgelegde voorwaardelijke celstraf van een jaar uitzitten.

Bron: OM

 

Print Friendly and PDF ^