OM eist tot 30 maanden voor sociale verzekerings- en fiscale fraude

Het Functioneel Parket heeft afgelopen vrijdag voor de rechtbank Amsterdam gevangenisstraffen tot 30 maanden geëist tegen vier verdachten die die op grote schaal de Belastingdienst hebben opgelicht. "De verdachten hebben zich uit puur winstbejag langdurig en welbewust schuldig gemaakt aan sociale verzekerings- en fiscale fraude", aldus de officier van justitie. Verdachten deden dit door structureel geld af te romen van de omzet en personeel zwart te betalen in een aantal hotels en restaurants op en in de omgeving van het Damrak. Lonen werden contant uitbetaald, direct uit de kassa. Over de afgeroomde bedragen en de zwarte lonen werd door de verdachten geen omzet- of loonbelasting betaald. Evenmin werden de verplichte sociale premies afgedragen. Dit heeft de verdachten vermoedelijk een voordeel van tussen de 2 en 5 miljoen euro opgeleverd. Volgens de officier van justitie werden de miljoenen euro's die zo werden "bespaard" vervolgens gestort op rekeningen in Luxemburg, zorgvuldig uit het zicht van de Nederlandse Belastingdienst. De verdachten reden hoogstpersoonlijk naar Luxemburg om de miljoenen euro's contant af te storten.

Verdachten hebben door hun handelen het systeem van sociale zekerheid in Nederland ondermijnd en daarom vindt de officier gevangenisstraffen op zijn plaats.

De 57-jarige verdachte heeft in het samenwerkingsverband de touwtjes in handen, hij staat aan het roer van de familieorganisatie en had daarvan ook veruit het meeste profijt. Tegen deze man is een gevangenisstraf van 30 maanden geëist. De zoon van de 57-jarige verdachte controleerde de kassa's en vertelde iedereen wat ze moesten doen. De 31-jarige man deed in belangrijke mate wat zijn vader hem vroeg. Hij hoorde een gevangenisstraf van18 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk tegen zich eisen. De 41- en 51-jarige verdachten, een neef en broer van de hoofdverdachte, hebben volop meegewerkt aan de constructie die was bedacht en hebben allebei profijt gehad van de strafbare feiten. Tegen deze mannen is respectievelijk 24 en 18 maanden gevangenisstraf  geëist, waarvan 6 maanden voorwaardelijk.

 

Bron: OM

Print Friendly and PDF ^