OM eist tot 15 maanden cel voor fraude met rijexamens

Een voormalige CBR-examinator hoorde op maandag 4 april voor de Haagse rechtbank een celstraf van 15 maanden tegen zich eisen. De 64-jarige inwoner van Purmerend wordt ervan verdacht tegen betaling kandidaten voor hun rijexamen te hebben laten slagen. Tegen drie voormalige rijschoolhouders die volgens het OM met hem in het complot zaten (een 49-jarige Amsterdammer, een 47-jarige Diemenaar en een 47-jarige inwoner van Den Helder) eiste de officier van justitie gevangenisstraffen van respectievelijk 10 maanden, 10 maanden en 9 maanden. De fraude speelde zich af in de periode 2011-2014. In dat laatste jaar deed het CBR aangifte tegen de examinator. De politie heeft gereconstrueerd dat zo’n tweehonderd kandidaten een rijexamen ‘gekocht’ hebben bij de mannen. Ze betaalden daarvoor soms tot wel 3.000 euro. Dat geld werd verdeeld tussen de rijschoolhouder en de CBR-examinator. Alle ‘geslaagden’ hebben van het CBR – toen de feiten aan het licht kwamen – hun rijbewijs moeten inleveren.

De fraude was mogelijk doordat de examinator – die gespecialiseerd was in zogeheten faalangst- en nader-onderzoek-examens - op twee locaties soms als enige CBR-medewerker rijexamens afnam. Stond hij voor die locaties ingeroosterd, dan was er een grote kans dat hij de examinator zou zijn. Hij gaf die data dan door aan de rijschoolhouders. Die planden vervolgens hun klanten ‘met garantiepakket’ (zoals zij het zelf noemden) op deze dagen in voor het praktijkexamen.

Volgens de officier van justitie is er voldoende bewijs van de fraude. Zo heeft een observatieteam gezien hoe een kandidaat niet verscheen voor het rijexamen, maar later toch als ‘geslaagd’ werd geregistreerd in het systeem. Verder zijn er SMS’jes van de examinator aan de rijschoolhouders waarin hij meldt: ‘Weer prettig samengewerkt. Zonder garantie was het niet gelukt voor ze’. Uit het onderzoek is ook gebleken dat het slagingspercentage bij deze examinator voor de verdachte rijscholen minimaal tweemaal zo hoog lag als zijn gemiddelde.

De officier van justitie neemt het de verdachten zeer kwalijk, niet alleen dat zij fraude hebben gepleegd, maar ook dat zij dit gedaan hebben ten koste van de verkeersveiligheid. Hij vindt daarom een celstraf gepast. Verder eist hij dat zij vijf jaar lang niet mogen werken als examinator, rijschoolhouder, rij-instructeur of adviseur in de rijvaardigheidsbranche.

Bron: OM

 

Print Friendly and PDF ^