OM eist in hoger beroep werkstraffen voor fataal arbeidsongeval binnenvaartschip

De advocaat-generaal in 's Hertogenbosch heeft vandaag in hoger beroep werkstraffen van 60 uur geëist tegen twee schippers. De mannen worden verdacht van het verkeerd lossen van de lading van een binnenvaartvoertuig. Hierdoor ging de lading rollen wat ertoe heeft geleid dat een bemanningslid overboord sloeg en verdronk.

De verdachten hadden de pontons met als lading drie stalen buizen van elk ongeveer 420.000 kilo verscheept van Maastricht naar Vlissingen. De buizen zouden in de loop van de ochtend van 7 september 2009 gelost worden. Een instructie voor het lossen was meegegeven. Daarin stond dat tijdens het lossen eerst ballastwater moest worden ingenomen en later weer ballastwater moest worden geloosd. De verdachten lieten echter voorafgaand aan het lossen al 190.000 liter ballastwater in het ponton lopen. Hierdoor ging het ponton hellen en de buizen rolden eraf.

Het OM verwijt de twee verdachten aanmerkelijk onvoorzichtig te hebben gehandeld. De verdachten hadden beiden geen eerdere ervaring met het lossen van de pontons maar zijn desondanks afgeweken van het losplan. Vervolgens hebben zij geen toezicht gehouden op de voortgang van het ballasten.

De rechtbank in Middelburg sprak de verdachten eerder vrij van de tenlastegelegde feiten omdat niet konden worden geoordeeld dat het gevaar, dat voortkwam uit de gekozen wijze van ballasten, algemeen voorzienbaar was. Het OM stelde hoger beroep in tegen de vrijspraken. In de visie van het OM zijn de schippers toerekenbaar tekort geschoten bij het waarborgen van de veiligheid van de bemanning.

Uitspraak (naar verwachting) op 2 april 2013.

Bron: OM

Print Friendly and PDF ^