OM eist in hoger beroep tot 28 maanden cel voor grootschalige fraude

De advocaat-generaal (OM) in Arnhem heeft vandaag in hoger beroep een maal 28 maanden cel waarvan 4 maanden voorwaardelijk en twee maal 20 maanden cel waarvan 4 maanden voorwaardelijk geëist tegen drie mannen die verdacht worden van het plegen van grootschalige fraude bij verschillende particuliere bedrijven en overheidsinstanties. De fraude vond plaats vanaf januari 2007 tot en met mei 2012 in onder andere Amersfoort. Het totale (bewijsbare) schadebedrag ligt op ongeveer € 1,3 miljoen.

In de visie van het Openbaar Ministerie werkten de verdachten samen om op allerlei listige manieren geld afhandig te maken van bedrijven, particulieren, overheden en de Belastingdienst. Het ging hierbij om oplichting door middel van valse facturen al dan niet met hulp van binnen uit. Ook vond oplichting plaats op basis van wijziging van tenaamstelling van bankrekeningen of wijziging bankrekeningnummers en vervalsing van uittreksels van de Kamer van Koophandel en accountantsverklaringen, via katvangers werden gelden weggesluisd, er werd getracht € 4 miljoen aan subsidie te verwerven via valse papieren en ook werd ten onrechte teruggave van belasting gevraagd.

Het OM is van mening dat de 57-jarige verdachte heeft deelgenomen aan een criminele organisatie die tot oogmerk had het plegen van misdrijven en zich tevens bezig hield met het witwassen van een bedrag van in totaal meer dan 1 miljoen euro. De 46-jarige man wordt van dezelfde feiten verdacht, maar had daarnaast ook diverse (vuur)wapens en patronen voorhanden. In de visie van het OM is de 35-jarige man het brein geweest achter de constructies en maakte ook hij zich schuldig aan deelname aan een criminele organisatie, gewoontewitwassen en vuurwapenbezit.

Het Openbaar Ministerie is van mening dat gevangenisstraffen recht doen aan de ernst van de feiten. "Er werd gebruik gemaakt van verschillende bankrekeningen, er waren verscheidene BV's opgericht en er werden valse facturen opgesteld. Er was sprake van een zogenaamde criminele organisatie en van witwassen, nu het geld dat door misdrijf was verkregen via een netwerk van bankrekeningen werd weggesluisd. Het geld is buiten beeld gekomen van de rechthebbende en van justitie", aldus de advocaat-generaal op zitting.

De rechtbank veroordeelde twee verdachten tot gevangenisstraffen van 20 maanden waarvan 4 maanden voorwaardelijk en één verdachte tot 28 maanden cel waarvan 4 maanden voorwaardelijk. De verdachten waren het niet eens met de uitspraak en stelden hiertegen hoger beroep in.

Uitspraak (naar verwachting) over twee weken.

Bron: OM

Print Friendly and PDF ^