OM eist in hoger beroep tot 2 jaar cel voor oplichting en bijstandsfraude

De advocaat-generaal (OM) in Leeuwarden heeft gisteren in hoger beroep 24 maanden cel waarvan 8 maanden voorwaardelijk geëist tegen een man die verdacht wordt van oplichting en verduistering van aanzienlijke geldbedragen en bijstandsfraude in de periode 2005 tot 2010 onder andere in de gemeenten Ooststellingwerf en Emmen. Het totale schadebedrag aan oplichtingen/verduistering en fraude die op de tenlastelegging van de man staan, bedraagt zo’n €350.000.

Verdachte werkte als financieel adviseur en had zijn bedrijf in Emmen. Hij won het vertrouwen van zijn klanten door hun verzekeringen en belastingaangiftes te regelen. Wanneer hij eenmaal het vertrouwen van zijn klanten had gekregen, adviseerde hij ze hun spaargeld in zijn beheer te geven. Hij beloofde zeer hoge rentes van wel 8 tot 12 procent. Zo sloot hij van één van de slachtoffers de hypotheek over en ook werden verzekeringen voor de vrouw afgesloten. Hierdoor liepen de maandelijkse hypotheekkosten terug. De vrouw was hier zeer tevreden over en besloot meerdere zaken door verdachte te laten afhandelen. Dit mondde uit in het afsluiten van twee leningen. Nadat de vrouw de tweede maal €50.000 had overgemaakt ontving zij, ondanks herhaalde verzoeken aan het adres van verdachte, geen rente- en aflossingsbedragen. De vrouw deed vervolgens aangifte. Ook heeft verdachte via dezelfde modus operandi andere slachtoffers voor aanzienlijke bedragen opgelicht/gelden verduisterd. Daarnaast heeft hij zich in de visie van het OM schuldig gemaakt aan bijstandsfraude. In 2008 en 2009 woonde hij namelijk in Duitsland terwijl hij ingeschreven stond in de gemeente Emmen. Hij ontving in deze periode ten onrechte bijstand voor een totaalbedrag van €23.000.

De rechtbank veroordeelde verdachte tot 24 maanden cel waarvan 8 maanden voorwaardelijk na een eis van de officier van justitie van 24 maanden onvoorwaardelijk. De verdachte stelde hoger beroep in.

Uitspraak (naar verwachting) over twee weken.

Bron: OM

Print Friendly and PDF ^