Dertien aanhoudingen in omvangrijke acquisitiefraude

De FIOD heeft gisteren, onder leiding van het Functioneel Parket, in een internationale actie in Nederland en Bulgarije in totaal dertien personenaangehouden. Dat gebeurde in een strafrechtelijk onderzoek naar een criminele organisatie die zich vermoedelijk vanaf 2006 bezig houdt met belastingfraude en vanaf 2010 met acquisitiefraude en het witwassen van de inkomsten daaruit. De omvang van de fraude wordt geschat op minimaal 3.000.000 euro. De verdachten komen uit Noord-Nederland en voornamelijk uit Veendam.

De organisatie benaderde vermoedelijk diverse ondernemers actief, omdat hun bedrijfsgegevens gratis op een website zouden staan vermeld. De beller vertelt vervolgens het verhaal dat de advertentieplaatsen niet langer gratis kunnen worden aangeboden. De ondernemer wordt gevraagd of hij akkoord gaat met een betaalde verlenging. Wanneer de ondernemer aangeeft dat hij dat niet wil, wordt hij dringend verzocht om een fax te ondertekenen en terug te sturen, om de "automatische verlenging" stop te zetten. Men blijkt vervolgens juist te tekenen voor een geheel nieuwe overeenkomst voor een bepaalde periode.

Het Openbaar Ministerie heeft de hosting-maatschappijen bevolen om de betrokken websites te blokkeren. Het gaat om de websites:

  • nlondernemersgids.nl;
  • bedrijven-abc.nl;
  • bedrijvencontactonline.nl;
  • onlinevermeldingen.nl;
  • hetbedrijvenblad.nl;
  • gemeentelijkebedrijfswijzer.nl;
  • sponsormedia.nl en
  • kleurboekkiekeboe.nl.

De FIOD doorzocht tien woningen in Veendam, Beilen, Muntendam en Wildervank en vijf bedrijfspanden in Almere, Groningen, Leiderdorp, Winschoten en Zwolle. In Bulgarije is ook een bedrijfspand doorzocht. Er is beslag gelegd op bankrekeningen, onroerend goed en auto’s.

Op grond van de bankmutaties wordt het vermoedelijk aantal geslaagde oplichtingen geschat op circa 2.500 gevallen. Het aantal pogingen tot oplichting is vermoedelijk een veelvoud daarvan.

Bron: OM

Print Friendly and PDF ^