OM eist in hoger beroep een werkstraf tegen oud-burgemeester voor corruptie

De advocaat-generaal (OM) in Den Haag heeft vandaag in hoger beroep 120 uur werkstraf geëist tegen de voormalig burgemeester O. van de Limburgse gemeente Meerssen. In de optiek van het OM heeft hij zich schuldig gemaakt aan ambtelijke corruptie, oplichting of het schenden van het ambtsgeheim. Dat heeft hij gedaan door strikt vertrouwelijke informatie aan te nemen over de sollicitatieprocedure voor de burgemeesterspost in Roermond.

De verdachte was een van de kandidaten voor het burgemeesterschap in Roermond. Kort voor zijn sollicitatiegesprek in september 2012 liet hij zich uitgebreid informeren door een toenmalig wethouder van Roermond. De wethouder was adviseur van de vertrouwenscommissie die een nieuwe burgemeester voor Roermond moest selecteren. Voorafgaand aan het sollicitatiegesprek gaf de wethouder volgens de advocaat-generaal uitgebreid door welke vragen O. kon verwachten van de vertrouwenscommissie en wat de beste antwoorden hierop waren.

O. werd na zijn sollicitatiegesprek door de vertrouwenscommissie naar voren geschoven als beste kandidaat voor het burgemeesterschap van Roermond. Nadat het OM in oktober 2012 jaar bekendmaakte onderzoek te doen naar de benoemingsprocedure, trok hij zijn kandidatuur in. Ook stapte hij op als burgemeester van Meerssen.

De advocaat-generaal vindt de handelswijze van verdachte zeer laakbaar. “De gemeentelijke overheid is een belangrijke pijler van de democratie. Bestuurlijke integriteit moet boven elke twijfel verheven zijn. Een eerlijke selectieprocedure voor een burgemeester is dan ook onontbeerlijk. Als getolereerd wordt dat een burgemeester in het zadel wordt geholpen op een wijze waarop dit in Roermond dreigde te gebeuren, gaat daar een corrumptieve werking vanuit en zou de democratie hierdoor een grote deuk hebben opgelopen. Dit soort praktijken ondermijnen het fundament van het vertrouwen dat een burger in de overheid mag hebben. De geëiste straf is hier passend en geboden”, aldus de advocaat-generaal op de zitting.

De rechtbank veroordeelde de verdachte tot dezelfde straf als die vandaag is geëist. De verdachte stelde hoger beroep in.

Uitspraak (naar verwachting) over twee weken.

Bron: OM

Print Friendly and PDF ^