OM eist in hoger beroep 20 maanden celstraf fraudeonderzoek Klimop

De advocaat-generaal in Amsterdam heeft vrijdag in hoger beroep 20 maanden gevangenisstraf geëist tegen twee verdachte projectontwikkelaars in het vastgoed fraudeonderzoek Klimop voor witwassen, valsheid in geschrifte en deelname aan een criminele organisatie gericht op fraude en het wegsluizen van miljoenen daarmee verkregen gelden, in de periode juni 1999 tot juni 2005. De twee verdachten zijn de eerste twee uit de vastgoed fraudezaak Klimop die voor het hof moeten verschijnen. Hun zaken zijn ook als eerste bij de rechtbank behandeld.  De twee stelden kort gezegd  hun bedrijf beschikbaar voor het doorbetalen van rekeningen. Ze stuurden facturen aan Bouwfonds waar geen zakelijke prestatie tegenover stond. In totaal hebben zij op deze manier 18 miljoen euro weggesluisd naar de overige verdachten in de vastgoedfraude. Een groot deel belandde uiteindelijk in de zakken van de hoofdverdachten.

Het OM is van mening dat alleen een gevangenisstraf recht doet aan de ernst van de feiten. "De verdachten hebben jarenlang strafwaardig gehandeld vanuit hun positie van leidinggevenden van een bedrijf met meerdere werknemers. Ze hebben meegewerkt aan frauduleuze gedragingen van miljoenen. Verdachten vervulden daarbij een voorname positie door jarenlang faciliterend te zijn als schakel in het bewaren, oppotten en doorsluizen van frauduleuze gelden. Het eigen financieel gewin, althans voor het bedrijf, stond voorop. Mede door het gedrag van verdachten is de vastgoedbranche ernstig in verlegenheid gebracht. Dat de verdachten openheid van zaken hebben gegeven over de fraude en hun rol daarin weegt het OM in de strafeis mee in hun voordeel", aldus de advocaat-generaal op de zitting. De verdachten zijn met het OM tot een schikking gekomen voor wat betreft het wederrechtelijk verkregen voordeel.  Ook is met de benadeelde partij een financiële regeling getroffen.

De rechtbank veroordeelde de verdachten eerder tot 16 maanden celstraf na een eis van de officier van justitie tot 30 maanden waarvan 12 maanden voorwaardelijk. De verdachten stelden hoger beroep in tegen het vonnis.

Uitspraak over twee weken.

Vastgoedfraudezaak Klimop

De vastgoedfraude-zaak is een zeer omvangrijke zaak naar malversaties in de vastgoedwereld. Het onderzoek legde een vermoedelijk wijdvertakt fraudenetwerk aan de top van het Nederlandse bedrijfsleven bloot. De verdenking is dat projectontwikkelaars, pensioenfondsdirecteuren en vastgoedhandelaren jarenlang - met hulp van adviseurs, bankiers en notarissen - tientallen miljoenen bij hun bedrijven konden wegsluizen. Twee projecten aan de Zuidas in Amsterdam, maar ook projecten in andere steden, speelden een rol in deze grote zaak.

Verdere planning

Op 14 en 19 november 2012 vindt bij het Hof Amsterdam de regiezitting plaats van 13 andere verdachten (10 natuurlijke personen en 3 rechtspersonen) in de vastgoedfraudezaak. De behandeling van de zaken tegen 4 verdachten moet nog plaatsvinden bij de rechtbank. Daar is inmiddels mee gestart.

 

Bron: OM

Print Friendly and PDF ^