OM eist celstraf tegen Nederlandse zakenman voor vrijheidsberoving, mishandeling en bedreiging van Zwitserse bankier

De advocaat-generaal (OM) in Den Haag heeft vandaag in hoger beroep 24 maanden celstraf waarvan 3 maanden voorwaardelijk geëist tegen een Nederlandse zakenman voor wederrechtelijke vrijheidsberoving,  mishandeling en bedreiging van een Zwitserse bankier op 1 april 2004 in Den Haag. Tegen twee medeverdachten eiste het OM eveneens 24 maanden waarvan 3 voorwaardelijk. Een vierde verdachte hoorde 18 maanden waarvan 3 maanden voorwaardelijk tegen zich eisen.

In de visie van het OM is er voldoende bewijs, in de vorm van de verklaringen van de Zwitserse bankier en tapgesprekken, dat de Nederlandse zakenman de bankier op 1 april 2004 naar zijn kantoor heeft laten komen, hem daar samen met de drie anderen heeft opgesloten, mishandeld en hem heeft bedreigd teneinde hem te dwingen verklaringen te schrijven en/of te ondertekenen met welke verklaring de zakenman zijn bevroren banktegoeden bij een Zwitserse bank kon opeisen.

Het OM vindt dat een deels onvoorwaardelijke gevangenisstraf recht doet aan de ernst van de feiten. "Persoonlijke bewegingsvrijheid en lichamelijke integriteit zijn belangrijke waarden in onze samenleving. Het recht om gevrijwaard te zijn van fysiek en mentaal geweld is een groot goed. Verdachten hebben hier met hun handelen op grove wijze inbreuk gemaakt. Het slachtoffer heeft pijn geleden en is zeer bang geweest", aldus de advocaat-generaal op de zitting.

De rechtbank veroordeelde hem in maart 2009 tot 18 maanden celstraf waarvan 6 maanden voorwaardelijk na een eis van 24 maanden waarvan 3 voorwaardelijk. Zijn medeverdachten kregen respectievelijk eveneens 18 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk en 240 uur werkstraf. Eén medeverdachte werd vrijgesproken. Het OM ging in hoger beroep in alle zaken. Bij de veroordelende vonnissen richt het hoger beroep zich tegen de hoogte van de opgelegde straf. Ook is het OM het niet eens met de vrijspraak.

Uitspraak (naar verwachting) op 26 september.

Bron: OM

Print Friendly and PDF ^