OM eist celstraf tegen man die bijna € 50.000 euro verduisterde

De officier van justitie heeft vandaag een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan 4 maanden voorwaardelijk geëist tegen een 50-jarige man uit Zwartsluis. De man wordt verdacht van verduistering in dienstbetrekking in 2011 in Hillegom. Hij zou zijn toenmalige werkgever, een groothandelaar, een bedrag van bijna 50.000 euro afhandig hebben gemaakt. De verdachte bekent dat hij het geld heeft verduisterd.

De man werkte sinds mei 2011 als verkoper voor het bedrijf en kreeg regelmatig van klanten grote geldbedragen mee in contanten. Vanaf augustus 2011 ging het mis. De verdachte zei dat hij was bestolen en deed daarvan valse aangifte. Een andere keer vertelde hij dat er geld was verdwenen, hij vergat geld af te leveren of was niet of nauwelijks bereikbaar voor het bedrijf. Toen het geld weg bleef, besloot het bedrijf een bedrijfsrecherchebureau in te schakelen. Dit alles leidde er uiteindelijk toe dat de werkgever eind december 2011 bij de politie aangifte deed van verduistering in dienstbetrekking en de man heeft ontslagen. De verduistering bleek te maken te hebben met gokproblemen en schulden. Verdachte beging het misdrijf terwijl hij nog in zijn proeftijd zat omtrent een ander vermogensdelict.

Ernst van de feiten

De officier wijst erop dat de verdachte het vertrouwen van zijn werkgever op een ernstige manier beschadigd heeft. Daarbij waren er diverse momenten waarop verdachte moest inzien dat hij verkeerd bezig was en daarvoor hulp kon krijgen. Desondanks ging verdachte met de verduisteringen door. De man zat nog in zijn proeftijd vanwege een vermogensdelict, maar desondanks vergokte hij grote geldbedragen van zijn werkgever in een casino. De officier vindt daarom een behoorlijke, deels voorwaardelijke gevangenisstraf op zijn plaats.

De officier heeft de rechtbank daarnaast gevraagd om de man verplichte therapie op te leggen om zijn gokverslaving onder controle te krijgen en herhaling te voorkomen. Uiteraard heeft de officier de rechtbank ook verzocht om te bepalen dat de verdachte het verduisterde geld en de kosten van het bedrijfsrecherchebureau terugbetaalt aan het benadeelde bedrijf.

Over twee weken volgt de uitspraak.

Bron: Openbaar Ministerie

Print Friendly and PDF ^