OLAF onderzoekt leningen Europese Investeringsbank aan Volkswagen

De Europese fraudebestrijdingsdienst OLAF onderzoekt leningen die de Europese Investeringsbank (EIB) verstrekte aan Volkswagen voor de ontwikkeling van schonere motoren. De dienst benadrukte woensdag dat het onderzoek niet per se betekent dat er daadwerkelijk sprake is van malversaties.

Volkswagen liet weten niet op de hoogte te zijn gebracht van het onderzoek en stelde het ,,verbijsterend'' te vinden dat OLAF de publiciteit heeft gezocht zonder het 'lijdend voorwerp' van de zaak op de hoogte te brengen.

De EIB leende Volkswagen sinds 1990 4,6 miljard euro, waarvan 1,8 miljard euro nog niet is terugbetaald. EIB-topman Werner Hoyer liet twee maanden geleden weten zeer teleurgesteld te zijn in de autofabrikant, die in september een grootschalige fraude in de Verenigde Staten toegaf.

De Duitse autoriteiten gaven Volkswagen woensdag toestemming om te beginnen met reparaties aan circa 8,5 miljoen auto's in Europa. Het gaat om modellen die zijn uitgevoerd met 1.2, 1.6 en 2 liter motoren. Bij de kleinste en de grootste motorversies wordt alleen een softwareupdate doorgevoerd, terwijl bij de 1.6 liters daarnaast ook een rooster wordt geïnstalleerd dat moet zorgen voor een betere luchtstroom.

Mercedes-Benz werd woensdag ook in verband gebracht met het schandaal rond te hoge uitstootwaarden. Volgens milieuorganisatie DUH stoot de 200 CDI uit de C-klasse veel meer stikstofoxide uit dan is toegestaan onder Europese regels. Moederbedrijf Daimler zette vraagtekens bij het testresultaat dat DUH aanhaalde, vooral omdat de omstandigheden waaronder proeven werden uitgevoerd niet duidelijk zijn.

DUH beschuldigde Daimler en GM-dochter Opel in september van respectievelijk het manipuleren van testresultaten en te hoge uitstootwaarden, maar die aantijgingen werden prompt ontkend.

Bron: Europa Nu

Print Friendly and PDF ^