NJCM Seminar: CYBERCRIME - experts in discussie

Cybercrime is al lang niet meer een onheilspellende toekomstvoorspelling uit sci-fi films. Opsporingsdiensten voelen zich in de praktijk ingehaald door de realiteit en roepen steeds luider om verdergaande bevoegdheden.

Met het wetsvoorstel Computercriminaliteit III beoogt de politiek deze roep te beantwoorden. Zo kan de politie straks bijvoorbeeld computers van verdachten hacken. Met een zogenaamd 'decryptiebevel’ kan een verdachte gedwongen worden om bepaalde gegevens te ontsleutelen.

Hoe zijn deze bevoegdheden te rijmen met het recht op privacy? Is het decryptiebevel in strijd met het recht van een verdachte om zichzelf niet te belasten? Welke waarborgen zijn in het wetsvoorstel opgenomen en zijn de bevoegdheden mensenrechtelijk wel aanvaardbaar? En op welke wijze wordt de problematiek in het naburige België benaderd?

Het NJCM nodigt experts uit om met elkaar en het publiek deze en andere vragen die het wetsvoorstel oproept tegen het licht te houden.

Dagvoorzitter

► Mr. C.A. (Christiaan) Baardman – coördinator Kenniscentrum Cybercrime en raadsheer in het gerechtshof Den Haag

Experts

► Dr. J.H. (Jaap-Henk) Hoepman – senior scientist security & privacy bij TNO en hoofddocent computer security, privacy en identity management aan de Radboud Universiteit Nijmegen

► Mr. drs. C. (Charlotte) Conings – onderzoeker aan de Katholieke Universiteit Leuven

Datum: donderdag 13 februari 2014 Tijd: 13.30 - 16.30 uur, aansluitend borrel Inloop: 13.00 uur Locatie: Den Haag (exacte locatie volgt z.s.m.) Entree: GRATIS voor iedereen behalve bij PO-punten.

Klik hier voor meer informatie.

Print Friendly and PDF ^