Nederlander aangehouden in Spanje vanwege cyberaanvallen op Spamhaus

In een onderzoek naar grootschalige cyberaanvallen is donderdag in Spanje de 35-jarige Nederlander S. K. aangehouden. Door het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie was daarvoor een Europees aanhoudingsbevel uitgegeven.

K. wordt verdacht van ongekend zware aanvallen op de non-profitorganisatie Spamhaus, waar anti-spamdatabases worden beheerd. Deze zogenoemde DDoS-aanvallen werden vorige maand ook op partners van Spamhaus in de Verenigde Staten, Nederland en Groot-Brittannië uitgevoerd. De aanvallers maakten daarbij gebruik van vervalste IP-adressen.

Op verzoek van het Landelijk Parket is in Barcelona ook de woning waar K. verbleef doorzocht. Daarbij is beslag gelegd op computers, gegevensdragers en mobiele telefoons.

Het politieonderzoek in Nederland wordt uitgevoerd door het Team High Tech Crime. De aanhouding in Spanje is mede mogelijk gemaakt door bemiddeling van Eurojust, een samenwerkingsverband van justitiële autoriteiten binnen de Europese Unie.

Er zijn geen aanwijzingen dat de aanval op Spamhaus verband houdt met later ingezette cyberaanvallen op onder andere banken, het betaalsysteem iDeal en DigiD.

Naar verwachting wordt K. binnenkort overgedragen aan het Nederlandse Openbaar Ministerie.

Bron: OM

Print Friendly and PDF ^