Motie Kamer: Alcoholslot in strafrecht

De Tweede Kamer wil dat de regering met een voorstel komt dat rechters in staat stelt een alcoholslot op te leggen aan automobilisten die onder invloed van drank aan het verkeer hebben deelgenomen. Dat bleek op 6 oktober 2016) tijdens een debat in de Tweede Kamer. Een motie van CDA-Kamerlid Van Helvert werd breed ondersteund.

In de aanloop naar het debat had de minister van Veiligheid en Justitie in een brief aan de Kamer geschreven 'te weinig meerwaarde' te zien in het onderbrengen van het alcoholslotprogramma in het strafrecht.

Ophef

Er ontstond eerder ophef over het ASP omdat het als bestuurlijke maatregel werd opgelegd. Hierdoor werden mensen soms 2 keer gestraft: behalve een ASP, opgelegd door het CBR, moesten ze ook voor de strafrechter verschijnen. De Hoge Raad en deRaad van State haalden een streep door deze praktijk.

Effectief middel

Strafrechters hebben in de aanloop naar het debat vanmorgen in de Tweede Kamerlaten weten dat zij het alcoholslot als een effectief middel zien om drankgebruik in het verkeer te bestrijden.

 

Print Friendly and PDF ^