Meer internationale samenwerking nodig tegen cybercriminaliteit

Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) heeft in New Delhi nauwere internationale samenwerking bepleit tegen het toenemende probleem van cybercriminaliteit. Hij deed dit tijdens de ASEM-conferentie voor ministers van Buitenlandse Zaken, die vandaag wordt afgesloten. Tijdens de twee dagen durende conferentie bespreken 49 Europese en Aziatische landen hoe zij hun samenwerking op politiek, economisch, sociaal en cultureel vlak kunnen intensiveren.

 Timmermans onderstreepte in zijn toespraak ook het belang van een vrij en voor iedereen toegankelijk internet: 'Vrijheid en veiligheid op het internet hoeven elkaar niet uit te sluiten'. In 2015 organiseert Nederland een internationale conferentie over cyber security.

 In de Indiase hoofdstad sprak Timmermans ook met een aantal van zijn Aziatische collega's, onder wie de Vietnamese vice-minister Ha, de Bengaalse minister van Buitenlandse Zaken Moni en zijn Indiase ambtgenoot Khurshid, over verdere versterking van de politieke samenwerking en handelsbetrekkingen met Nederland.

 In een gesprek met de Filipijnse vice-minister van Buitenlandse Zaken Evan Garcia betuigde Timmermans zijn medeleven over de tragedie als gevolg van orkaan Haiyan en benadrukte hij de Nederlandse bereidheid hulp te bieden.

 Met de Nieuw-Zeelandse minister van Buitenlandse Zaken McCully sprak Timmermans onder meer over het gezamenlijk gebruik van ambassadekantoren. Nederlandse en Nieuw-Zeelandse diplomaten delen binnenkort een kantoor in Rangoon.

 ASEM (Asia-Europe Meeting) is in 1996 opgericht om de samenwerking tussen Aziatische en Europese landen te bevorderen. De aangesloten landen komen jaarlijks op het niveau van minister of regeringsleider bijeen. In 2014 staat in Nederland een bijeenkomst van de ministers voor cultuur van de ASEM-landen gepland.

 Bron: Rijksoverheid

Print Friendly and PDF ^