Marktmeesters moeten tot ruim 70 duizend euro betalen

Drie voormalige marktmeesters moeten elk ruim 70 duizend euro aan de staat betalen. Eén oud-marktmeester 20 duizend euro. Dat heeft de rechtbankin Amsterdam besloten. De vier mannen hebben zich als marktmeester in dienst van de gemeente Amsterdam door marktkooplieden tussen 2001 en 2010 laten omkopen op de Westermarkt, Waterlooplein,  Noordermarkt en de Nieuwmarkt. Ze vroegen daarbij volgens het OM een bedrag van €2 tot €40 aan de marktkooplieden die daarvoor onder meer voorrang kregen bij de toewijzing van een plaats op de markt.

Steekpenningen

Het gerechtshof in Amsterdam heeft in juli 2015 de vier in hoger beroep, net zoals de rechtbank, veroordeeld voor het aannemen van steekpenningen. De opgelegde straffen variëren van drie tot vier maanden.

Ontnemingsprocedure

Tegen de vier mannen is het OM in februari een ontnemingsprocedure gestart om het gefraudeerd bedrag bij de mannen terug te vorderen. De rechtbank in Amsterdam heeft de vier voormalige marktmeesters veroordeeld tot het betalen van resp. 74.320 euro, 75.400 euro en 77.920 euro aan de staat. Eén van hen moet 20 duizend euro aan de staat afdragen.

Draagkracht

De rechtbank heeft zich gebaseerd op een gemiddelde weekopbrengst van 210 euro over een bepaalde periode. Dat verklaart het verschil in de hoogte van de bedragen. Bij de man die is veroordeeld voor een bedrag van 20 duizend euro heeft de rechtbank rekening gehouden met zijn draagkracht, leeftijd en gezondheid.

 

Bron: OM

 

Print Friendly and PDF ^