Leidenaar aangehouden voor belastingfraude

Op maandag 29 januari heeft de FIOD een 67-jarige Leidenaar aangehouden in het kader van een strafrechtelijk onderzoek naar mogelijke belastingfraude. Er zijn diverse doorzoekingen verricht in woningen en bedrijfspanden in Leiden en omstreken. Er is beslag gelegd op meerdere auto’s, waaronder een Rolls Royce, onroerend goed en administratie. Deze actie is het gevolg van een samenwerking tussen het Openbaar Ministerie, Belastingdienst, gemeente Leiden, politie en FIOD.

De verdachte heeft vermoedelijk over enkele jaren geen of te weinig inkomstenbelasting betaald door te doen voorkomen alsof hij in het buitenland woont terwijl hij feitelijk in Nederland woont. Het geschatte nadeel bedraagt vele tonnen. Ook zou hij hebben gefraudeerd met BTW bij de aanschaf van auto’s voor een bedrag van ca 30.000 euro.

Daarnaast wordt de man verdacht van ambtsdwang vanwege het door dreiging onder druk zetten van ambtenaren en adresfraude, wat inhoudt dat hij onjuiste gegevens zou hebben verstrekt over zijn woon- en verblijfplaats. Tevens zijn meerdere meldingen van bedreiging, intimidatie en vernieling bekend. Tot slot overtreedt de man met regelmaat de bouwregelgeving door o.a. het (ver)bouwen zonder vergunning.

Bij de aanpak van activiteiten die onze samenleving ondermijnen, zoals fraude en witwassen, wordt nauw samengewerkt door de genoemde overheidsinstanties. Ondermijning kan op deze manier veel effectiever worden aangepakt. Het belangrijkste kenmerk van ondermijning is dat er vermenging van de onderwereld en de bovenwereld plaats vindt. Dit gaat vaak gepaard met intimidatie, geweld en bedreiging. Ook in de wijken is dit zichtbaar, bijvoorbeeld de werkloze buurjongen die in een dure auto rijdt, het restaurant waar nooit iemand eet, vier wasserijen in dezelfde straat, de familie waar niemand ruzie mee wil krijgen.

Inwoners van Leiden kunnen helpen bij het bestrijden van ondermijning door opvallende zaken te melden bij de politie of door te bellen naar Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Het onderzoek naar deze verdachte en de gezamenlijke aanpak door de genoemde overheidsinstanties wordt de komende tijd voortgezet.

Bron: OM

 

Print Friendly and PDF ^