Kunstwerken Anton Heyboer blijken vals

De ongeveer 180 inbeslaggenomen etsen bij de Heyboer-winkel in Amsterdam zijn hoogstwaarschijnlijk niet van kunstenaar Anton Heyboer. Dat blijkt onder meer uit technisch onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Het onderzoek naar de etsen in de winkel is gestart nadat in 2011, 2012 en begin 2013 in totaal vier personen, onder wie een kunsthandelaar en één van de weduwen van Heyboer, aangifte hadden gedaan. De etsen zouden volgens de winkeleigenaren deel uitmaken van de 'Santen-collectie' en afkomstig zijn uit de nalatenschap van de Haarlemse kunstenaar Josef Santen. Met hem is Anton Heyboer in de jaren vijftig een tijd bevriend geweest. De aangevers hebben de echtheid van de etsen altijd betwist en lijken daarin gelijk te hebben gekregen.

Het strafrechtelijk onderzoek naar de vervalste werken is nog niet afgerond. Dat onderzoek zal moeten uitwijzen wie waarvoor strafrechtelijk verantwoordelijk gehouden kan worden. De officier van justitie zal zodra het onderzoek is afgerond een beslissing nemen over de strafrechtelijke afdoening van de zaak.

Bron: OM

Print Friendly and PDF ^