Jarenlange gevangenisstraffen geëist in beleggingsfraudezaak Quality Investments voor ‘bouwen kaartenhuis van 165 miljoen euro’

Het Openbaar Ministerie heeft op 22 juni jl. in de rechtbank in Amsterdam gevangenisstraffen tot vijf jaar en vier maanden geëist tegen de personen achter de beleggingsproducten van Quality Investments (QI). Honderden beleggers hebben samen bijna 165.000.000 euro afgegeven via QI. Verdachten zouden een groot deel van de opbrengsten in eigen zak hebben gestoken. “Dit ondanks mooie de toezeggingen dat het veilig beheerd zou worden,” zeiden de officieren op zitting: “Alles is als een kaartenhuis in elkaar gestort. Voor de inleggers moet dit bijzonder confronterend zijn. Allemaal luxe uitgaven, maar geen geld om premies te betalen."

QI verkocht tussen 1 juli 2007 en januari 2011 producten aan beleggers, vooral in Nederland en België, maar ook in andere  Europese landen. Het verwijt is dat de verdachten in georganiseerd verband beleggers hebben opgelicht door het verstrekken van onjuiste informatie over de werkelijke constructie van haar beleggingsproduct en zo  grote sommen geld hebben aangetrokken. De door QI aangeprijsde beleggingsproduct bood deelnemers een participatie, voor bepaalde tijd, in een fonds waarin een Amerikaanse levensverzekeringspolis en een contraverzekeringspolis zou zijn opgenomen. Indien na afloop van de participatieperiode de verzekerde persoon nog in leven is, zou een even hoge uitkering door de contraverzekeraar volgen. Dat was het ‘unique selling point’ van het product, waarmee het zich onderscheidde van andere levensverzekeringsproducten, aldus de mooie brochures en prospectussen waarmee het product aan de man werd gebracht. En dat niet alleen: De geldstromen voor de investeringen zouden veilig buiten verdachten om lopen, beloofden de verdachten. De beleggers zouden ook zelf eigenaar zijn van de polissen, die bij een onafhankelijke trustee zouden zijn ondergebracht.

‘Gebakken lucht’

Uit onderzoek door de FIOD blijkt dat er niet veel klopt van de mooie beloften: De contraverzekeraar PCI zou van meet af aan niets daadwerkelijk hebben verzekerd, aldus het OM: “De directeur had jarenlang de door PCI ontvangen gelden goeddeels besteed aan de sponsering van een Costa Ricaans voetbalelftal en voor de fraude binnen PCI heeft deze verdachte inmiddels in de VS 60 jaar celstraf gekregen.” De officieren vervolgden: “De geldenstromen liepen daarnaast geheel niet buiten de verdachten van QI om. En ook de eigendom van de polis die wel echt was -de levensverzekeringspolis- bleek in werkelijkheid niet bij de beleggers te liggen.”

Verwijten

Het OM verwijt de drie verdachten deelname aan een criminele organisatie met als oogmerk oplichting, witwassen en valsheid in geschrift. De verdachten wisten volgens het OM van meet af aan dat de kernelementen van het product dat zij zouden gaan verkopen niet deugden: “Een garantieproduct met een contraverzekering die onmogelijk bleek, een contraverzekeraar die onbetrouwbaar is en een organisatiestructuur waar alles in één hand is. Het product en de organisatie eromheen waren zo ingericht dat verdachten vrijelijk konden beschikken over de gelden.“Aldus de officieren op zitting. Het OM meent dat de verdachten het product bewust als persoonlijke geldmachine hebben gebruikt. Ze leefden een luxe leven. Ze kochten sieraden, een Ferrari, een Bentley, lieten boten bouwen en deden uitgaven aan vakantiehuizen en investeringsprojecten in andere landen: “het kon niet op. Er zijn miljoenen in een luxe-leven voor verdachten geïnvesteerd”.

Rollen verdachten

Een 53-jarige man woonachtig inSpanje ziet het OM als de leidinggevende van de criminele organisatie: “Hij was het die in aanraking kwam met het beleggingsproduct met een contraverzekeraar, dat verdachten vervolgens samen in de markt hebben gezet. Hij zat aan de knoppen; vanuit Dubai en Amerika bestierde hij de financiën.” Zijn compagnon, een 56-jarigeman, ook woonachtig in Spanje, bracht QI in Nederland aan de man. “De 55-jarige ‘huisadvocaat’ van QI profiteerde minder dan de andere twee verdachten. Hij stelde valse garanties voor investeringen op. Hij had als advocaat een belangrijke rol in het controleren van de productopbouw, waaronder het op juiste wijze bonden van polissen. Hij waarschuwde de twee andere verdachten meermaals dat de garanties niet deugden, maar ging er toch mee door.

Strafeisen

“Alle verdachten is te verwijten dat zij door zijn gegaan met het aanprijzen van deze façade, in weerwil van de risico’s die niet zij liepen, maar hun klanten, de beleggers.” Het OM is van mening dat bij feiten als de onderhavige alleen een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van lange duur passend is, aldus de officieren: “ Dit vanwege de ernst van de feiten en ook vanuit het oogpunt van generale preventie. Het moet voor een ieder in deze samenleving duidelijk zijn dat je dit niet wordt getolereerd. Verdachten zijn helaas niet de enige die denken dat dit soort praktijken valt onder de definitie bedrijfsongeval. Maar er zijn honderden inleggers die hier de rest van hun leven met de gevolgen van deze fraude moeten leven.” Deze mensen moeten het nu zonder pensioen of spaargeld stellen. Tegen de leider van de criminele organisatie eist het Om een gevangenisstraf van vijf jaar en vier maanden. Zijn compagnon hoorde een gevangenisstraf van vijf jaar tegen zich eisen. Tegen de advocaat eist het OM twee jaar en acht maanden gevangenisstraf. De rechtspersoon Quality Investments BV hoorde een boete van 760.000 euro tegen zich eisen.

Het strafrechtelijk financieel onderzoek voor de ontneming is nog niet afgerond. Er lopen veel civiele procedures, ook in het buitenland en die zijn nog niet afgewikkeld. Op zitting is aangekondigd, dat indien er niet op andere wijze wordt voorzien in herstelbetalingen aan slachtoffers, binnen twee jaar alsnog de ontnemingsprocedure bij de rechtbank wordt aangebracht.

Bron: OM

 

 

Print Friendly and PDF ^