Inval FIOD in onderzoek naar ontduiking BPM

De FIOD heeft vorige week één bedrijfspand en vier woningen doorzocht in Brabant en Limburg. Dit gebeurde in een strafrechtelijk onderzoek naar witwassen en valsheid in geschrift. Ook werden twee bedrijfspanden en een woning doorzocht in Duitsland. De FIOD heeft beslag gelegd op auto’s, motoren, een camper, dure horloges en bijna € 15.000 contant geld. Ook werd beslag gelegd op fysieke en digitale administratie. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

Aanleiding voor het onderzoek

Uit onderzoek komt naar voren dat vermoedelijk sprake is van fraude met tientallen kostbare auto’s per jaar. De auto’s worden via verhullende constructies door een Duitse vennootschap verhuurd aan veelal criminele gebruikers in Nederland. Het doel van deze constructies is om het eigendom van de voertuigen te verhullen en een eventuele inbeslagname te verhinderen. Ook wordt hiermee BPM en btw ontdoken. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Beslag

De FIOD heeft beslag gelegd op elf auto’s, waaronder twee Porsches en vijf Mercedessen in het duurdere segment. Verder werd een tot camper en werkplaats omgebouwde bus in beslag genomen. Ook is beslag gelegd op twee Harley Davidsons, zeven dure horloges en bijna 15.000 euro contant geld.

Na verder onderzoek door de Douane bleek dat een van de auto’s verborgen ruimtes had.

Bijstand Defensie

Defensie verleende bijstand met een gespecialiseerd zoekteam. Deze zoekteams kunnen moeilijke zoekopdrachten uitvoeren, bijvoorbeeld in zeer kleine ruimtes, of ruimtes met weinig of geen licht en ook in onveilige situaties. De zoekspecialisten gebruiken hun zintuigen om veranderingen in de omgeving te ontdekken en ook maken ze gebruik van geavanceerde middelen als een grondradar. Ook kan het zoekteam met speciale apparatuur verborgen ruimtes ontdekken. Politie en justitie doen vaak een beroep op de zoekteams van Defensie.

Bron: FIODPrint Friendly and PDF ^