International Conference on Forensic Inference and Statistics

Van 19 tot en met 22 augustus vindt de 9de “International Conference on Forensic Inference and Statistics” (ICFIS2014) plaats op de Universiteit van Leiden.

Kennis delen

ICFIS2014 brengt advocaten, statistici en forensische wetenschappers samen om kennis uit te wisselen over de interpretatie van forensisch bewijs. Snelle technologische ontwikkelingen bieden steeds meer mogelijkheden op het gebied van forensisch onderzoek. Hierdoor wordt de vraag ernaar steeds groter, waardoor het belang van forensisch bewijs in de strafrechtsketen toeneemt.

Om welk type spoor het ook gaat, forensisch bewijs kan alleen zinvol worden gebruikt als het op juiste wijze is veiliggesteld door de politie en onderzocht, geëvalueerd en gerapporteerd door de forensisch deskundige. Vervolgens moet de rapportage op de juiste wijze begrepen en geïnterpreteerd worden door de strafrechtsketen.

Samenwerking

Dit vereist heldere statistische methoden en een goede communicatie tussen de forensisch deskundigen, wetenschappers en juristen. De conferentie is erop gericht om de samenwerking tussen alle partijen die te maken hebben met de probabilistische interpretatie van forensisch bewijs te verbeteren.

Tijdens de conferentie komen verschillende thema’s aan de orde. Bijvoorbeeld: Hoe verschillend zijn de juridische en wetenschappelijke benadering van bewijs? Of: hoe verschillend gaan juristen en forensische wetenschappers om met het combineren van bewijs?

Plenaire sprekers

  • David H. Kaye (Professor of Law, Penn State University)
  • Paul Roberts (Professor of Criminal Jurisprudence, University of Nottingham)
  • Christophe Champod (Professor of Forensic Science, Université de Lausanne)
  • Steffen Lauritzen (Professor of Statistics, fellow of Jesus College, University of Oxford)

Meer informatie

Print Friendly and PDF ^