In hoger beroep voorwaardelijke celstraf en werkstraf geëist voor marktmanipulatie

De advocaat-generaal in Amsterdam heeft op 18 augustus in hoger beroep een jaar gevangenisstraf voorwaardelijk en een werkstraf van 230 uur geëist tegen een 66-jarige man die zich schuldig heeft gemaakt aan marktmanipulatie, verduistering en bezit van een vervalst document. Marktmanipulatie is een overtreding van de Wet op het Financieel Toezicht. De verdachte heeft willens en wetens onjuiste informatie verspreid over drie beursgenoteerde fondsen (Spyker Cars NV, Van der Moolen Holding NV en Koninklijke Vopak NV), waarvan een misleidend signaal kon worden geducht met betrekking tot de aandelen in die fondsen. De man zocht hierbij contact met journalisten van het dagblad De Telegraaf, die hij de betreffende informatie gaf. Hij benaderde bestuurders van genoemde fondsen en deed voorstellen voor enorme kapitaalsinjecties, miljoenenleningen of een bod op de onderneming. De man schermde ermee dat hij toegang had tot een aanzienlijke financiële bron van een bedrijf waarmee hij verbonden was. Hij deed zich voor als zeer vermogend, maar was dat allerminst. De berichtgeving in de krant leidde vermoedelijk tot koersbewegingen. De verdachte heeft zich tevens schuldig gemaakt aan de verduistering van 160.000 aandelen van Spyker en valsheid in geschrifte.

De feiten deden zich voor in de periode 2007-2009. De FIOD heeft een onderzoek naar de praktijken van de verdachte ingesteld, nadat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) contact had opgenomen.

,,Ik verwijt verdachte dat hij gemanipuleerd heeft’’, aldus de advocaat-generaal, ,,gericht heeft gezocht naar fondsen die vatbaar leken voor zijn voorstellen en meer ook dat hier persoonlijk gewin een onderliggend argument is geweest. Hij schuwde daarbij niet andere commune strafbare feiten te plegen als verduistering en valsheid in geschrifte.’’

De rechtbank veroordeelde de verdachte tot een jaar voorwaardelijke celstraf en een werkstraf van 200 uur. Ook bepaalde de rechtbank dat de uitspraak openbaar moest worden gemaakt. De advocaat-generaal heeft die openbaarmaking ook gevorderd, als bijkomende straf. De verdachte is tegen het vonnis van de rechtbank in hoger beroep gegaan.

Het hof doet (naar verwachting) uitspraak over twee weken.

Bron: OM

Print Friendly and PDF ^