In hoger beroep celstraf geëist tegen Haags gemeenteraadslid voor lekken geheime stukken

De advocaat-generaal in Den Haag (OM) heeft op 12 mei in hoger beroep 6 maanden gevangenisstraf geëist, waarvan 2 maanden voorwaardelijk, tegen een Haags gemeenteraadslid, onder meer voor het lekken van geheime raadsstukken aan een journalist. Tegen de journalist eiste het OM in hoger beroep een geldboete van 1000 euro. De betrokken journalist publiceerde op 16 januari 2013 in het AD/ Haagsche Courant een artikel over de mogelijke aankoop van het World Forum door de gemeente Den Haag. De gemeente deed daarop aangifte. Strafrechtelijk onderzoek wees uit dat de journalist met toestemming van het raadslid deze stukken uit zijn fractiekamer heeft gehaald; het raadslid heeft hem zijn toegangspas verstrekt om dit mogelijk te maken. De journalist wordt in dit verband, evenals het raadslid, verdacht van diefstal met behulp van een valse sleutel.

Het OM verdenkt het raadslid daarnaast ook nog van de verkoop van wiet aan minderjarigen, schending van zijn ambtsgeheim en het bezit van een verboden alarmpistool. Het wapen werd bij de aanhouding van het raadslid in zijn woning aangetroffen.

De rechtbank veroordeelde het gemeenteraadslid tot een werkstraf van 40 uur en een geldboete van 1.000 euro. De rechtbank sprak zowel het raadslid als de journalist vrij van de diefstal, hetgeen voor de journalist een algehele vrijspraak betekende. Het OM tekende in beide zaken hoger beroep aan. Ook het raadslid ging in hoger beroep.

Het hof doet (naar verwachting) uitspraak over twee weken.

Bron: OM

Print Friendly and PDF ^